Ελλάδα, Τουρκία, θαλάσσιες ζώνες και επόμενα βήματα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, λόγω της έντονης επικαιρότητας του θέματος, αλλά και των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν –των πρώην υπουργών Ευ. Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη και των πρέσβεων ε.τ. Γ. Σαββαΐδη και Παύλου Αποστολίδη–, πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία η εκδήλωση του e-kyklos με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις». Η συζήτηση, που συντόνισε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, ξεκίνησε με τον κ. Σαββαΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες καθορισμού της ΑΟΖ, αλλά και στη χάραξη θαλασσίων οικοπέδων από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο πρώην γ.γ. του ΥΠΕΞ υποστήριξε την προώθηση διαπραγμάτευσης με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά «χωρίς ψευδαισθήσεις» σε ό,τι αφορά μαξιμαλιστικές θέσεις.

Ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τις εξελίξεις ραγδαίες και σοβαρές και εκτίμησε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ενδεχομένως οδηγεί σε κάποιου είδους τετελεσμένα. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ σημείωσε πως δεν θεωρεί πιθανή μια νέα κλιμάκωση, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί όταν ακούγονται προθέσεις για διενέργεια ερευνών εντός ζωνών που προσδιόρισε η αυθαίρετη τουρκολυβική συμφωνία.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις συμμαχίες της, αλλά «και να αντιληφθεί ότι πορευόμαστε επί 20 χρόνια με τη στρατηγική του Ελσίνκι, που δεν ισχύει πλέον, αφού η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν είναι ορατή». Ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για μια οριστική συμφωνία με την Αίγυπτο για την υφαλοκρηπίδα και ότι οφείλουμε να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για σύνταξη συνυποσχετικού. Ζήτησε επίσης να ανοίξει η συζήτηση για επιμήκυνση της στρατιωτικής θητείας.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «άκυρη» τη συμφωνία Ερντογάν – Σεράζ και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέξει το ενδεχόμενο μήπως μια ανάλογη συμφωνία επιδιώξει η Τουρκία με την Αίγυπτο. Τόνισε την ανάγκη για μεγάλες διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα έχουν διεθνή στήριξη και θα ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της Αγκυρας. Ανέφερε τη σημασία προσπάθειας σύνταξης συνυποσχετικού με τελικό στόχο την προσφυγή στη Χάγη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Παπαχελάς, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η επικοινωνία με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει με «καθαρές κουβέντες». Σε ό,τι αφορά το πιθανό αποτέλεσμα μιας προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε πρώτη φάση η οριοθέτηση γίνεται γεωμετρικά, με βάση την ίση απόσταση και, σε δεύτερη, επικρατούν κριτήρια με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Στην ερώτηση αν έχει δικαιωθεί το δόγμα Μολυβιάτη ή το δόγμα Γιαννίτση –το πρώτο υποστηρίζει ότι ο χρόνος δρα υπέρ μας, ενώ το δεύτερο εναντίον μας–, η κ. Μπακογιάννη απάντησε «διπλωματικά» ότι έχει δικαιωθεί το δόγμα Ελευθέριου Βενιζέλου, που τονίζει ότι με την Τουρκία πρέπει να βρίσκεσαι διαρκώς σε συνομιλίες. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας –συμφώνησε και ο κ. Σαββαΐδης–, και ζήτησε να απαλλαγεί η πολιτική ζωή από το σύνδρομο Ζυρίχης – Λονδίνου, που οδήγησε πολλούς να προβαίνουν σε λάθος κρίσεις και επικρίσεις πατριωτισμού.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *