Επίσκεψη-εξπρές του Α/ΓΕΕΘΑ στα Σκόπια

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ταξίδι-αστραπή στα Σκόπια πραγματοποίησε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, συνοδεία ομάδας επιτελών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Χριστοδούλου, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα, μετέβη για λίγες ώρες χθες στα Σκόπια, με σκοπό τη σταδιακή έναρξη των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για την αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αλλά και την υπουργό Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκέρινσκα. Βάσει της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της σχετικής δραστηριότητας που προβλέπει το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθν. Αμυνας με βασικό τεχνικό βραχίονα το ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει και τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Β. Μακεδονίας, ώστε αυτές να εναρμονιστούν με τα κριτήρια που θέτει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση και τη συνεργασία, αλλά εκτείνεται και σε λιγότερο εμφανείς τομείς όπως η πιστοποίηση των Ε.Δ. της Β. Μακεδονίας στα πρότυπα που τίθενται από το ΝΑΤΟ. Η μετάβαση του κ. Χριστοδούλου στα Σκόπια, αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθν. Αμυνας Χ. Ακάρ, δείχνει και την πρόθεση της Αθήνας η οποία δεν επιθυμεί να χάσει περισσότερο χρόνο έναντι της Τουρκίας που ήδη έχει εκτεταμένη στρατιωτική συνεργασία με τη Β. Μακεδονία.

Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα, λίγο πριν από τις 18.30, σχηματισμός επτά αεροσκαφών που συμμετέχουν στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2019» της Π.Α., πραγματοποίησε την, καθιερωμένη πια, διέλευση πάνω από το κέντρο της Αθήνας και την Ακρόπολη. Η χθεσινή πτήση αποτελεί και την πρώτη πτήση F-35 πάνω από την Αθήνα και, συγκεκριμένα, της ιταλικής αεροπορίας, η οποία μαζί με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχει στον «Ηνίοχο».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *