Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ ο Μίκης Θεοδωράκης

Σε επίτιμο διδάκτορα φιλοσοφίας για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη διαχρονική μουσική του αγορεύει τον Μίκη Θεοδωράκη το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ .
Η αγόρευση είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα την Τετάρτη (6/6), ημερομηνία η οποία είναι αφιερωμένη στην «Ημέρα Πανεπιστημίου».
Η τιμητική αυτή διάκριση για τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη γίνεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «για τη μουσική του στον κινηματογράφο, για τις πολυάριθμες συνθέσεις και τα τραγούδια του, όπως και για την πολιτική του δραστηριότητα».
Ειδική μνεία γίνεται επίσης «στην Τριλογία του Μαουτχάουζεν και στην Καντάδα του Μαουτχάουζεν, καθώς και σε κείμενα του Έλληνα συγγραφέα, Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός επιζώντα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν».
Όπως υπογραμμίζεται «ο Θεοδωράκης κτίζει μία γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη και στην πολιτική, και αυτό το έργο του παρουσιάζεται συχνά στο πλαίσιο επίκαιρων εκδηλώσεων σε επετείους μνήμης στην Αυστρία, συμβάλλοντας στην διαχείριση του εθνικοσοσιαλισμού και στην καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης».
Η τελευταία εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη στην Αυστρία ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, στο Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης. Πάνω από 2.000 επισκέπτες είχαν παρευρεθεί, προκειμένου να τον αποθεώσουν και να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του, με τα «κλασσικά» συμφωνικά έργα του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *