Επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα βλέπει η BC Partners

Ο επικεφαλής της BC Partners, Ν. Σταθόπουλος, διακρίθηκε ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της Wind Hellas αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, δηλώνει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος διακρίθηκε πριν από λίγες μέρες ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Στην BC Partners διαθέτουμε εκτενή εμπειρία στον κλάδο τον τηλεπικοινωνιών και media τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική με τρέχουσες επενδύσεις σε 18 εταιρείες του κλάδου σε 8 χώρες», δηλώνει μιλώντας στην «Κ» ενόψει της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας την ερχόμενη εβδομάδα. Τη σχετική διαδικασία «τρέχει» η JP Morgan για λογαριασμό των βασικών μετόχων της Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners. Να σημειωθεί πως πρόσφατα εξαγόρασε και τη σερβική United Group, με παρουσία στις περισσότερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αλλά και συνδρομητική τηλεόραση ή άλλες υπηρεσίες περιεχομένου από την KKR έναντι αποτίμησης 2,6 δισ. ευρώ. Η United εξάλλου βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΤΕ και για την εξαγορά της Telekom Romania.

«Η Wind είναι μια καλή εταιρεία που παρακολουθώ από τότε που την εξαγόρασα για πρώτη φορά το 2004 και η οποία έχει καταφέρει να μετασχηματιστεί επιτυχώς, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια», εξηγεί. «Πιστεύω ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις όπως σε υποδομές, προϊόντα και περιεχόμενο θα μπορέσει να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη» σημειώνει, προσθέτοντας παράλληλα πως με την εξαγορά της από την BC Partners «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε εκτενείς συνέργειες με τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και media που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας».

Διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής της BC Partners, ο Νίκος Σταθόπουλος είναι γνωστός για τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Ηγήθηκε της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ενώ νωρίτερα, το 2006, είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Hyatt Regency. Ακόμα πιο πριν, το 2004, από την APAX Partners τότε, είχε προχωρήσει στην πρώτη εξαγορά της ΤΙM Hellas που αργότερα μετονομάστηκε και πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις και από αυτόν πέρασε τελικά στους σημερινούς μετόχους της. Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Σταθόπουλος είχε μεταπηδήσει στην BC Partners, η οποία το 2015 εξαγόρασε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen συμφερόντων της οικογενείας Κάτσου έναντι τιμήματος που φέρεται να κινήθηκε στα επίπεδα των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα επιχειρεί την εξαγορά της Wind Hellas αλλά όχι μόνο. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το κατά πόσον βλέπει και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα απαντά καταφατικά: «Πιστεύω στην ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και στην αξιοπιστία και θέληση της νέας κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις. Εχω επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε περιόδους που το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ χειρότερο από σήμερα, όπως το 2015 στην Pharmathen. Αν η Ελλάδα πετύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις διεθνές αγορές που ψάχνει για τοποθετήσεις».

Ο ισχυρός άνδρας της BC Partners, απόφοιτος του Harvard και του Κολλεγίου Αθηνών, διαχειρίζεται από το Λονδίνο όπου ζει τα τελευταία 25 χρόνια με την οικογένειά του ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο. Είναι ο μόνος Ελληνας παγκοσμίως που κατέχει μια τέτοια θέση. Αυτή την περίοδο επενδύει το δέκατο επενδυτικό κεφάλαιο της BC Partners ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πριν από λίγες μέρες περιλήφθηκε στη 2η ετήσια λίστα των Financial News με τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει διακριθεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες των Financial Times και άλλων φορέων.

Τι πιστεύει, λοιπόν, για την ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά αλλά και την προοπτική της χώρας του; «Δεν βλέπω να σημειώνεται κάτι έντονα καταστροφικό στις αγορές ή στη διεθνή οικονομία, όπως ορισμένοι ανησυχούν. Θα εκδηλωθεί βέβαια μια επιβράδυνση κάποια στιγμή. Αλλά όχι ύφεση. Αν όμως αποφευχθούν γεωπολιτικά ρίσκα και τα επιτόκια παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα το πεδίο είναι καθαρό. Ξέρετε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια στα χέρια των private equity funds ανά τον κόσμο που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολ. Ολη αυτή η ρευστότητα αναζητεί επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να τοποθετηθεί και να αποδώσει. Και εδώ εντοπίζεται και η ευκαιρία για την Ελλάδα: να καταφέρει να προσελκύσει μέρος αυτής της ρευστότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η BC Partners, που επιδιώκει αυτές τις μέρες την εξαγορά της Wind Hellas, επιχειρεί παράλληλα να εξαγοράσει και τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, Telekom Romania. Τόσο για τη Wind όσο και για την Telekom Romania χρησιμοποιεί ως βραχίονα τη σερβική United Group που εξαγόρασε επίσης νωρίτερα φέτος. Η κίνηση δηλαδή στην Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξάλλου, η United Group απέκτησε εσχάτως και τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Βουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιο της BC Partners βρίσκεται και η κροατική Tele2 πάλι υπό την ομπρέλα της United. Βεβαίως, το χαρτοφυλάκιο της BC Partners είναι πολύ ευρύτερο και περιλαμβάνει 112 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας (enterprise value) 143 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του επενδυτικού κεφαλαίου. Μαζί με τις παραπάνω τηλεπικοινωνιακές στα Βαλκάνια, η BC Partners κατέχει συνολικά στην Ευρώπη θέσεις σε 15 ομίλους σε επτά χώρες, ενώ έχει άλλες τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *