ΕΠΙΒΙΩΣΗ-ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Τα ελληνικά βότανα και οι χρήσεις τους από το Α έως το Ω

1Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο. Η χλωρίδα κρύβει τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση. Στο πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος άρχισε να ξεχνά τις θεραπείες της φύσης και προτίμησε να στρέψει το ενδιαφέρον του στα κατασκευάσματα των χημικών εργαστηρίων.

Η φύση όμως παίρνει τη ρεβάνς καθώς ανακαλύπτουμε ξανά λίγο – λίγο της ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.

Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά και ιδίως αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάντων που, άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους, μα χαρίζουν ωφέλεια και μας φτιάχουν τη διάθεση.Ας τα δούμε ένα προς ένα.

ΑΓΡΙΑΔΑ Για πέτρα στα νεφρά και ουρικό οξύ.

ΑΓΡΙΟΣΚΟΡΔΟ Για χοληστερίνη, πίεση , τριγλυκερίδια.

ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ Για ζάχαρο –διαβήτη και καλλίτερη όραση, καρδιά , πίεση ζαλάδες , πονοκεφάλους, βήχα, γρίπη, αμυγδαλές και το πρώτο στον κόσμο σε περιεκτικότητα της βιταμίνης C.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ή ΦΥΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Για τη δυσκοιλιότητα

ΑΝΗΘΟΣ Για στρες, άγχος , αϋπνία, αδυνάτισμα.

ΑΧΙΛΛΕΑ Τονωτικό, καθαρίζει το αίμα, για αιμορροΐδες. Πέτρα στην χολή , κολίτιδα , και αρθριτικά.

ΑΨΙΘΙΑ Για ζάχαρο ζαλάδες, αδυνάτισμα, διάρροια, ξενύχτι, ποτό, τονωτικό, στομαχόπονο, το καλύτερο φάρμακο για την χολή και το ήπαρ.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ Για ηρεμιστικό και αϋπνίες , νεύρα, στρες, άγχος, πονοκέφαλο , καούρες του στομαχιού.

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ Για το βήχας

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Για πονοκέφαλο, ημικρανίες, βοηθάει στην μνήμη,, στρες άγχος αϋπνία, βήχας.

ΒΗΧΙΟ Βοηθάει στον βήχα, για κρυολόγημα και το τσιγάρο.

ΒΥΣΣΙΝΟ Δυναμωτικό, και τα κοτσάνια του θεραπεύουν την διάρροια.

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ Για το άσθμα , τον βήχα, την φαρυγγίτιδα,, αμυγδαλίτιδα, ζαχαροπλαστική.

ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΕΣΣΑΝΣ – ΛΑΔΙ Αδυνάτισμα, ζάχαρο, χοληστερίνη. Αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ Για στομαχόπονο και μαγειρική , στρες άγχος αϋπνία, ξενύχτι, ποτό, τονωτικό , βήχας.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ Για το Άσθμα, βήχα, κοκίτη, γρίπη, πυρετό, ζαλάδες, ημικρανίες, βρογχίτιδα, πέτρα στην χολή, αρθρίτιδα,, έξτρα τονωτικό και σπασμολυτικό, ξενύχτι, ποτό, και μαγείρεμα.

ΔΑΦΝΗ Τριχόπτωση, νεύρα, μαγειρική.

ΔΙΚΤΑΜΟ (ΕΡΩΝΤΑΣ) Για στομαχόπονο, είναι διουρητικό.

ΔΥΟΣΜΟΣ Είναι το ίδιο φυτό με την μέντα (Βλέπε και τις ιδιότητές της) . Για χοληστερίνη, πονοκέφαλο, στομαχόπονο, στρες αϋπνία, άγχος, ξενύχτι, ποτό, τονωτικό, μαγειρική. Αρωματίζει το νερό του μπάνιου για χαλάρωση, , στην ζαχαροπλαστική, και ποτοποιία και οινοποιία

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ Για γρίπη, άσθμα, βήχα, ρευματισμούς, λαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα.

ΖΑΜΠΟΥΚΟΣ Για πονόλαιμο, ξερόβηχα, αμυγδαλές, άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα, συνάχι, φαρυγγίτιδα λαρυγγίτιδα.

ΘΡΟΥΜΠΙ Για στομάχι, αυπνίες, αρθρίτιδα, ρευματισμούς, νεφρά., μαγειρική.

ΘΥΜΑΡΙ Για άσθμα, βήχα, πίεση, κυκλοφορικό, δυσπεψία, μαγειρική .

ΕΣΤΡΑΓΓΟΝ Αρωματικό, για την μαγειρική.

ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ Για βήχα, και για το ζάχαρο.

ΙΒΙΣΚΟΣ Τα κόκκινα; Πέταλα μόνον: Για την χοληστερίνη , τα τριγλυκερίδια και το ζάχαρο και κυκλοφορικό, σαν βυσσινάδα αναψυκτικό υπόξινο. Μαζί με φύλλα Λουΐζας, και χυμό ανανά , είναι άριστο λιπο-διαλυτικό.

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ Για το συκώτι, ουρική αρθρίτιδα, πόνους περιόδου.

ΚΑΡΔΑΜΟ ή ΚΑΡΔΑΜΩΜΟΝ Σε σπόρους ή σκόνη , σαν αφέψημα αρωματίζει (σαν τριαντάφυλλο) , δυναμωτικό, διότι περιέχει βιταμίνες, ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, είναι καρδιοτονωτικό, καθαρίζει το αίμα, και αφαιρεί φακίδες, και πανάδες. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική , ζαχαροπλαστική και αρτοποιία.

ΚΕΔΡΟ Για το ουρικό οξύ, πέτρα στην χολή προστάτη, ζαχαρώδη διαβήτη, και το συκώτι.

ΚΥΜΙΝΟ Για το φαγητό σουτζουκάκια , κεφτέδες και τα μπιφτέκια. Και πολλές φορές στην μελιτζανόπιτα. Κύριο συστατικό για κατασκευή του μείγματος κάρυ (γκαραμ -μασάλα).

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ ή ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ ή κόλιαντρο Σε φύλλα σαν τον μαίδανό, ή σε σπόρους, χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

ΚΟΥΦΟΞΥΛΙΑ Για τον βήχα..

ΚΡΑΤΑΓΟΣ Για την πίεση, την καρδιά, το κυκλοφορικό προστάτη.

ΛΑΔΑΝΙΑ ή ΛΑΒΔΑΝΟΝ Κάνει το θεόπικρο δηλητήριο. Το δίνουν για στομαχόπονους μετρημένο με σταγόνες με πολλή ακρίβεια και προσοχή. Κάνει καλό στα άλατα, αϋπνίες, αρθριτικά, και σταματά την διάρροια.

ΛΕΒΑΝΤΑ Για τα ρούχα , απομακρύνει τον σκώρο. Αντί για ναφθαλίνη.

Την Χρησιμοποιούν στην αρωματοποιία. Πίνεται για το στρες, άγχος , αϋπνία ξεχύχτι, ποτό είναι τονωτικό και σταματάει τον βήχα.

ΛΕΜΟΝΙ ( ΚΑΡΠΟΣ ΕΣΣΑΝΣ & ΛΑΔΙ ) Παρέχει βιταμίνη C, είναι χωνευτικό, νοστιμίζει τα φαγητά, βοηθάει στην δυσπεψία, χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και το εσσάνς στην αρωματοποιία, επίσης το εσσάνς μαζί με μέλι σταματούν τον βήχα. Και στην δερματολογία και φαρμακευτική κάνουμε κρέμες λοσιόν, και βοηθάμε το λιπαρό δέρμα , και το δέρμα όταν έχει ακμή.

ΛΙΝΑΡΙ-ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ Για πέτρα στην χολή ίκτερο, βρογχικά και δυσκοιλιότητα. Για την θεραπεία των αιμορροΐδων. Βράζω 1 κουτάλι σούπας σπόρους, σε νερό, σε αργή φωτιά να μείνει το μισό νερό και να λειώσουν και το πηχτό υγρό που θα προκύψει, το πίνω 1 ποτηράκι κάθε πρωί νηστικός , μία ώρα προ του φαγητού.

ΛΟΥΪΖΑ Πονοκέφαλο και άριστο σπασμολυτικό για πόνους περιόδου, αδυνάτισμα. Αρωματικό με και χωρίς λεμόνι, για τα σιρόπια και φαγητά , συνοδεύει τα λεμονάτα, τις γαρίδες και τα θαλασσινά, είναι ευστόμαχη και δίνει πινελιές λεμονόχορτου και μοσχολέμονου. Μαζί με το λεμόνι δίνει άρωμα εξωτικό. Και για ποτά. Δοκιμάστε την στο σιρόπι της καρυδόπιτας μαζί με μέλι θυμαρίσιο.

ΛΥΚΙΣΚΟΣ Στρες , άγχος, και για την αϋπνία.

ΜΑΪΔΑΝΟΣ Για 80 ασθένειες. ιδίως για το ξενύχτι, ποτό, τονωτικό, μνήμη, αδυνάτισμα

ΜΑΡΑΘΟΣ Πέτρα στην χολή, βήχας γρίπη, άσθμα, και στην μαγειρική.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Για πονοκέφαλο, πονόκοιλο, στομάχι, άγχος, στρες, αϋπνία.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ Διώχνει την υπέρταση, και τα γηρατειά, στρες , άγχος, αύπνίες,κωλικούς, κατάθλιψη, τονωτικό διεγερτικό, για την καρδιά, ξεχύχτι, ποτό , στην μαγειρική και την κατασκευή των αναψυκτικών. & ποτών.

ΜΕΝΤΑ ή ΔΥΟΣΜΟΣ είναι το ίδιο πράγμα, με τις ίδιες ιδιότητες, (βλέπε & δυόσμος) Για τον βήχα. , δύσπνοια, ανακουφίζει την αναπνοή, αϋπνίες, νευρωτικές διαταραχές, αρωματοποιία, φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική και μαγειρική , ποτοποιία. Χαλαρώνουμε στο νερό του μπάνιου με μέντα, και καθαρίζει το μυαλό ένα τσάι μέντας.

ΜΠΕΤΟΝΙΚΑ Αρωματικό τσάί, αποκλειστικά Πηλιορείτικο. Δυναμωτικό τονωτικό, για την καρδιά και τον βήχα.

ΜΟΛΟΧΑ Για άσθμα, βήχα δυσκοιλιότητα, λαρυγγίτιδα, πονόλαιμο. Και αποκλειστικό βάλσαμο στα τσιμπήματα της τσουκνίδας.

ΜΠΟΥΚΟΒΟ Πιπέρι πολύ καυτερό κόκκινο ή πράσινο , για το φαγητό.

ΠΑΣΙΦΛΩΡΑ Καταπραϋντικό για νεύρα, άγχος -στρες, αϋπνίες, ηρεμιστικό, τονωτικό, και για την υπερκόπωση. Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος, στην αϋπνία και στην δυσεντερία.

ΠΙΚΡΟΔΙΑΛΕΤΑ ή ΠΙΚΡΗ ΒΙΟΛΕΤΑ κατεβάζει το ζάχαρο στο κανονικό , και για τα τριγλυκερίδια.

ΠΛΑΤΑΝΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ Για την θεραπεία του προστάτη: Βάζω να μουσκέψουν σε κρύο νερό μια νύκτα, 1 κιλό κομμένα ξερά κρεμμύδια. Το πρωί τα σουρώνω, και μαγειρεύω όποτε θέλω τα κρεμμύδια. Το κρεμμυδόνερο όμως το βράζω με 15 μπαλάκια, από πλατάνι μέχρι να μείνει το μισό νερό και να λειώσουν. Πίνω από αυτό κάθε πρωί, επί 20 ημέρες., και έτσι εξαφανίζονται τα συμπτώματα του προστάτη.

ΠΟΛΥΚΟΜΠΟ Για πέτρα στα νεφρά, ουρικό οξύ, προστάτη.

ΠΟΛΙΤΡΙΧΙ Για τα μαλλιά , Σταματά την τριχόπτωση, πιτυρίδα και δυναμώνει τις ρίζες

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΡΟΥΤΟ – ΕΣΣΑΝΣ & ΛΑΔΙ Φρούτο με πολλές βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C , στην αρωματοποιία, φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική , μαγειρική, ανεβάζει την πίεση, τονωτικό, μετά από πολύ ποτό, και ξενύχτι, και κατασκευή αναψυκτικών. .

ΡΙΓΑΝΗ Για το στομάχι, ευστόμαχη, τονωτική, αρωματίζει τα φαγητά, και στην αρωματοποιία.

ΣΑΛΕΠΙ (είδος ορχιδέας) Τον χειμώνα το πίνουμε για τον λαιμό, τον βήχα, τονωτικό, μαλακτικό, και χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική για τα παγωτά καϊμάκι.

ΣΙΝΑΠΙ ( ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ) Πονοκέφαλο, ψύξη, πνευμονία, βρογχικά , δυσκοιλιότητα.

ΣΙΝΕΜΙΚΗ ή ΣΙΝΑΜΙΚΗ Για την δυσκοιλιότητα, και το αδυνάτισμα.

ΣΚΟΡΠΙΔΙ Για την πέτρα στα νεφρά και το συκώτι.

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ Για το έλκος και το στομάχι.

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ Για το στομάχι, καούρες, ξινίλες

ΤΑΡΑΞΑΚΟ ή ΠΙΚΡΟ ΑΓΡΙΟ ΡΑΔΙΚΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Αδυνάτισμα, για καούρες στομαχιού, αρθριτικά, ζάχαρο, χοληστερίνη, ξενύχτι, ποτά, τονωτικό, ρευματισμούς, , ρευματόπονους, τονώνει την λειτουργία του συκωτιού, και των εντέρων, κάνει καλό στο αίμα.

ΤΙΛΙΟ ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Βήχα, λαιμό, κρυολογήματα , πονόκοιλο μικρών παιδιών, ηρεμιστικό για τις αϋπνίες.

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Για ροφήματα.

ΑΓΡΙΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ – ΠΕΤΟΥΝΙ Για να χαλαρώσουν τα νεύρα.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Διουρητικό, για το ουρικό οξύ, πέτρα στην χολή, αιμορροΐδες, κυστίτιδα, νεφρίτιδα, δυναμώνει την λειτουργία της χολής, του συκωτιού και των εντέρων.

ΥΣΣΩΠΟΣ Για ζάχαρο., πίεση, στομάχι, κολικούς.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Για τον βήχα, λαιμό, βραχνάδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, αδυνάτισμα, ξενύχτι, ποτό πολύ, τονωτικό.

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ Για βήχα, πονόλαιμο, γρίπη, πυρετό, αμυγδαλές.

ΦΥΤΙΛΑΚΙΑ Για το ζάχαρο, και το άναμμα των καντηλιών.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ ή ΧΑΜΑΙΜΗΛΟΝ Για τον πονόκοιλο, την δυσκοιλιότητα, , το αδυνάτισμα, μαλακτικό για το στομάχι, και για κομπρέσες στις φλεγμονές των ματιών, και τις μολύνσεις των ματιών και πληγών για κομπρέσες. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες!

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *