Επικάλυψη – «ασπίδα» που προστατεύει από τις τρύπες στα δόντια

Επικάλυψη – «ασπίδα» που προστατεύει από τις τρύπες στα δόντια

SHUTTERSTOCK

Οι τρύπες στα δόντια είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια παγκοσμίως που δεν μεταδίδεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- και ως γνωστόν η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αν και η παράλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλους πόνους και σημαντικά προβλήματα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές παρουσιάζουν στο ACS Applied Materials & Interfaces ένα βιοενεργό πεπτίδιο το οποίο επικαλύπτει τις επιφάνειες των δοντιών, βοηθώντας στην αποτροπή της δημιουργίας νέων τρυπών και την αποθεραπεία υπαρχουσών.

Η συμβατική θεραπεία για τις τρύπες είναι τα γνωστά σφραγίσματα, που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση τμημάτων που έχουν υποστεί αποσύνθεση και το γέμισμα της τρύπας με ειδικό υλικό- ωστόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε υγιή ιστό και να είναι επώδυνη για τον ασθενή. Οι Χάι Μινγκ Γουόνγκ, Κουάν Λι Λι και συνάδελφοί τους θέλησαν να δημιουργήσουν μια στρατηγική δύο τμημάτων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της αποσύνθεσης των δοντιών: Το ένα τμήμα είναι η αποτροπή του αποικισμού της επιφάνειας του δοντιού από τα βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα και προκαλούν τις τρύπες και το άλλο είναι η απο-ορυκτοποίηση, δηλαδή η διάλυση του σμάλτου των δοντιών, ενώ παράλληλα αυξάνεται η επανα-ορυκτοποίηση, δηλαδή η αποκατάσταση/ επισκευή.

Οι ερευνητές βάσισαν αυτή την επικάλυψη σε ένα φυσικό αντιμικροβιακό πεπτίδιο γνωστό ως H5. Το Η5 παράγεται από τους ανθρώπινους σιελογόνους αδένες και μπορεί να προσροφάται στο σμάλτο και να καταστρέφει ένα μεγάλο εύρος βακτηρίων και μυκήτων. Για την προώθηση/ ενίσχυση της επανα-ορυκτοποίησης οι ερευνητές πρόσθεσαν μια ομάδα φωσφοσερίνης στο ένα άκρο του Η5, θεωρώντας πως θα βοηθούσε στην προσέλκυση περισσότερων ιόντων ασβεστίου για την επισκευή του σμάλτου από ό,τι το φυσικό Η5.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το τροποποιημένο πεπτίδιο σε κομμάτια ανθρώπινων δοντών (τραπεζιτών). Σε συνδυασμό με το φυσικό Η5, το νέο πεπτίδιο παρουσίαζε υψηλές επιδόσεις όσον αφορά στην προσρόφηση, στην καταστροφή βακτηρίων και στην αποτροπή της προσκόλλησής τους, ενώ παράλληλα προστάτευε τα δόντια από την απο-ορυκτοποίηση. Ωστόσο, όπως προέκυψε, τα δύο πεπτίδια ενίσχυαν την επανα-ορυκτοποίηση στον ίδιο βαθμό.

Όσον αφορά στον τρόπο χρήσης, αυτή θα μπορούσε να γίνεται μετά το βούρτσισμα των δοντιών, μέσω εφαρμογής του τροποποιημένου πεπτιδίου υπό τη μορφή τζελ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *