Επικίνδυνες εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία για το πραξικόπημα – Κόβουν όλες τις πτήσεις οι Αμερικανοί

1Ένας απίστευτος παρασκηνιακός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων πως οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO.

Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κίρμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ και αντιστρόφως, ανακοίνωσε η ίδια χθες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις επιχειρήσεις καταστολής των επίδοξων πραξικοπηματιών στη χώρα αυτή.

Η FAA εξέδωσε επείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλα τα εμπορικά και ιδιωτικά αεροσκάφη να εκτελούν πτήσεις από και προς την Τουρκία. «Η FAA παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και θα επικαιροποιεί τους περιορισμούς καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, 24 ώρες μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 265 άνθρωποι.

Με δεδομένη «την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις συνέπειές της, ενθαρρύνουμε τους αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην Τουρκία», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Η απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την Παρασκευή απέτυχε και ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ορκισμένο εχθρό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα, κάτι που ο Γκιουλέν διέψευσε. Ο Ερντογάν ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία από την Ουάσινγκτον.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης στον «αυξημένο κίνδυνο» λόγω της δράσης «τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη την Τουρκία». «Οι ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, έχουν ήδη στοχοθετηθεί από διεθνείς και εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Τουρκία, αναφέρεται.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας ήδη δοκιμάζεται από τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών στη χώρα, κυρίως αυτές στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *