Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Αγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο στο Βερολίνο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια μετά το γαλλικό «βέτο» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο προσκήνιο έρχεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς ολοκληρώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, παραμένει, όμως, η εξωτερική διάσταση, αυτή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το ζήτημα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αγκελα Μέρκελ. Ετερο θέμα ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που έχει προσκρούσει στο γαλλικό «τείχος», έναντι του οποίου αναζητούνται τρόποι υπέρβασης με πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που αφορά τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα –σχετική σύσκεψη έγινε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου– το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα της επόμενης ή την μεθεπόμενη εβδομάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, κρατάει ζωντανή τη διάσταση διεθνοποίησης του ζητήματος, όπως είχε καταδείξει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό, καθώς και ότι η Ευρώπη οφείλει να έχει ένα Plan B σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και αν αυξηθούν κι άλλο οι ροές.

Η κυβέρνηση στηρίζει το Δουβλίνο ΙV, το νέο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού, το οποίο βασίζεται στον υποχρεωτικό καταμερισμό των πληθυσμών στην Ευρώπη, στην αντιμετώπιση των αυξημένων ροών και στην εκ νέου οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας. Το σχέδιο, όμως, συναντά αντιστάσεις, παρότι για το προσφυγικό υπήρξε συναντίληψη της κ. Μέρκελ με τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα, το σχέδιο που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προβλέπει την προκαταρκτική εξέταση των αιτήσεων ασύλου στις χώρες πρώτης υποδοχής της Ε.Ε. και στη συνέχεια την κατανομή όσων θεωρούνται ευάλωτοι στις χώρες που θα δεχτούν εθελοντικά να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και την επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης όσων αιτήσεων απορρίπτονται στο προκαταρκτικό στάδιο.

Ανάληψη πρωτοβουλίας

Δεύτερο ζήτημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συζήτησαν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ, με αφορμή τη συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Ζόραν Ζάεφ, ήταν η ανάγκη να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία που θα «κλείσει το μάτι» στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία μετά το γαλλικό «βέτο» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο κ. Ζάεφ ζήτησε τη βοήθεια του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν, κάτι που δεν αποκλείεται να μετέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του Thessaloniki Summit μίλησε για πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που προσδοκούν και οι βαλκανικές χώρες, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Ζάεφ, αλλά και με τον Μπόικο Μπορίσοφ. Η γερμανική στάση υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και της Αλβανίας, είναι γνωστή, αλλά και αυτή προσκρούει στο γαλλικό βέτο, πίσω από το οποίο κρύβονται και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία.

Το βέβαιο είναι ότι αναζητούνται τρόποι να υπερκεραστούν τα εμπόδια, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, όπως και όλοι οι σημαντικοί «παίκτες», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι το προκαταρκτικό πεδίο μιας πρώτης συνεννόησης για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν μέχρι την άνοιξη του 2020.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *