Ευάλωτα στις διεθνείς εξελίξεις παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα

Οι πρόσφατες συστάσεις των διεθνών οίκων για πώληση των ελληνικών τίτλων ενέτειναν τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, και ιδίως από την περασμένη Πέμπτη, οπότε σημειώθηκε το «ορόσημο» των αρνητικών ελληνοϊταλικών spreads. Σε αυτό, ρόλο έπαιξαν το διεθνές κλίμα και η συνέχιση του sell-off στα ομόλογα γενικότερα –το οποίο διαδραματίζεται αργά αλλά σταθερά από τα τέλη Σεπτεμβρίου–, καθώς και οι δύο εκθέσεις των επενδυτικών τραπεζών UBS και Societe Generale, οι οποίες έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα στους επενδυτές για τους ελληνικούς τίτλους.

Η αναμονή χθες των ανακοινώσεων Τραμπ για εξάμηνη αναβολή των δασμών προς την Ευρώπη οδήγησε σε αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών, κάτι που τους έστρεψε μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές, και αυτό σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, το οποίο έχει ταρακουνήσει τις αγορές, διατήρησε τις πιέσεις στα ομόλογα διεθνώς. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αξία των ομολόγων παγκοσμίως με αρνητικές αποδόσεις έχει μειωθεί σημαντικά από την κορυφή των 17 τρισ. δολ. που άγγιξε τον Αύγουστο και σήμερα διαμορφώνεται σε 30% ή 5 τρισ. δολ. χαμηλότερα, κάτω από τα 12 τρισ. δολ.

Ετσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε χθες έως και το 1,415% ενδοσυνεδριακά, ενώ διαμορφώθηκε τελικά στο 1,401%, από το ιστορικό χαμηλό του 1,155% που είχε βρεθεί μόλις πριν από μερικές ημέρες (1η Νοεμβρίου). Αν και το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και στις 163 μ.β. λόγω και της ανόδου των γερμανικών αποδόσεων, ωστόσο το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 22% μέσα σε περίπου 10 ημέρες, με αιχμή τον μηδενισμό των spreads με την Ιταλία, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2008, όταν η Ελλάδα είχε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (Α1).

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν μείνει αλώβητα από τις πιέσεις που βίωσαν τα κρατικά ομόλογα διεθνώς το τελευταίο δίμηνο, υπεραποδίδοντας μάλιστα εντυπωσιακά τον Οκτώβριο, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 23 μονάδες βάσεις κόντρα στο διεθνές sell-off. Ωστόσο, οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου απέδειξαν πως παραμένουν ευάλωτα στις διεθνείς εξελίξεις, με το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και τη χαμηλή της ρευστότητα να «ευνοούν» τις έντονες διακυμάνσεις. Οι συστάσεις των διεθνών οίκων για πώληση των ελληνικών τίτλων σίγουρα ενέτειναν τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων, με τις αγορές να φαίνεται ότι θεώρησαν υπερβολή το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε να δανείζεται πιο φθηνά από την Ιταλία. Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή η UBS τόνισε σε έκθεσή της ότι διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών «προς αποφυγήν» λόγω των ακόμα υψηλών μακροπρόθεσμων πιστωτικών κινδύνων, και σύστησε στους επενδυτές πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων λήξης άνω των δύο ετών. Την ίδια ημέρα, η Societe Generale σημείωσε πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πλέον υπερβολικές και συνεχίζει να είναι θετική για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο προχωράει στη ρευστοποίηση των κερδών της στα 10ετή αγοράζοντας αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους.

«Βλέπουν» ξανά πτώση

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ιταλικών. Σε νέο σημείωμά της, η Capital Economics επανέλαβε πως τα ελληνοϊταλικά spreads μετά το ορόσημο της περασμένης Πέμπτης, το οποίο δεν κράτησε παρά μία ημέρα, θα βρεθούν σύντομα και πάλι σε αρνητικά επίπεδα και θα παραμείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *