Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης

Ο Ζεόλιθος, το μεγάλο μυστικό της αποτοξίνωσης αναγνωρίστηκε το 1756 από το Σουηδό μεταλλειολόγο Άξελ Φρίντρικ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε την κύρια ικανότητά του. Αυτό το αργιλοπυριτικό μέταλλο με τη μικροπορώδη δομή του μπορεί να προσροφά ουσίες οργανικές, κατιόντα, βαρέα μέταλλα, ελεύθερες ρίζες και άλλα. Εκτός αυτού, εκείνο που οδήγησε στην ανακάλυψή του ήταν το ότι παρήγε μεγάλες ποσότητες ατμού κατά το βρασμό του. Επομένως, είναι μία Πέτρα (λίθος) που Βράζει (ζέω) και ονομάστηκε έτσι από το μεταλλειολόγο λόγω της χαλαρής αυτής δέσμευσης των στοιχείων και της εύκολης απελευθέρωσής τους.

Του Γιώργου Γιαγκίδη, BSo διαιτολόγος – διατροφολόγος
Στην Ελλάδα, η σημαντικότερη παραγωγή – εξαγωγή Ζεόλιθου σημειώνεται στη Θράκη με 95% καθαρότητα, καθιστώντας το προϊόν της από τα κορυφαία παγκοσμίως. Συνήθως στις αγορές βρίσκουμε ζεόλιθο, σερβικής καταγωγής.
Σήμερα, ο ζεόλιθος υποστηρίζεται με πάνω από 200 επίσημες μελέτες, που αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του ως συστατικό με θετική και φυσιολογική επίδραση (Waiora, Supporting, 2009).

Λειτουργίες – Πλεονεκτήματα
Ως προς τη διαιτητική του χρήση θα επισημανθούν οι κύριες λειτουργίες που απορρέουν από τα χαρακτηριστικά του. Κατ’ αρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αναγνωρίσει το Ζεόλιθο ως προϊόν «Γενικώς Ασφαλές». Επιπροσθέτως, τα ίχνη του εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε έξι µε οκτώ ώρες, χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καµία γεύση ή οσµή και πρέπει να λαµβάνεται µε άδειο στοµάχι.
Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι αυτή της αποτοξίνωσης. Πρώτα απ’ όλα εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό. Ακόμη, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, τύπου αλουμινίου, υδραργύρου και άλλων, δίχως να απομακρύνει υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, αποβάλλει τα ραδιενεργά μέταλλα, τύπου στρόντιου αλλά και τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και γενικά τις τοξίνες. Μπορεί να παγιδεύει τα αλλεργιογόνα in vivo μειώνοντας έτσι τις αλλεργίες και τα διάφορα συμπτώματα.

Κατά των λοιμώξεων
Μια ακόμη λειτουργία του είναι πως αποτελεί ένα ισχυρό αντιικό προϊόν, προφυλάσσοντας από τις λοιμώξεις. Επίσης, δημιουργεί ένα άριστο επίπεδο pH (7,35-7,45) για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι δίαιτες, και συγκεκριμένα αυτές του γρήγορου αδυνατίσματος, μπορούν να προκαλέσουν τοξίνωση από τις λιπόφιλες τοξίνες τύπου διοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο λίπος και απελευθερώνονται με αργό σταθερό ρυθμό. Επομένως, σε μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους απελευθερώνονται οι τοξίνες, οι οποίες θα προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις, κάτι όμως που σε μερικό βαθμό αποτρέπει ο ζεόλιθος.
Τέλος, πιθανή −υπό μελέτη− ευεργετική δράση υπάρχει ως προς την ηπατική λειτουργία και την παραγωγή σεροτονίνης.

Παρενέργειες
Ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών, περίπου 1%, έχει αναφέρει πόνο μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα ή αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή και με μείωση της ποσότητας κατανάλωσης.
Πάντως, ορθό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία, ώστε να φτάσει σταδιακά μέχρι 6 κάψουλες την ημέρα. Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, δηλαδή όχι πολύ παραπάνω από το 1,5 λίτρο που χρειάζεται κανείς φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συστάσεις για την κατανάλωσή του αναγράφονται στην εκάστοτε συσκευασία.

Συμπέρασμα
Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λαμβάνεται δίχως κάποια ισχυρή αντένδειξη ως ένα πολύ καλό διατροφικό συμπλήρωμα, πάντα με την ιδέα του μέτρου και των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο, όπως και όλα τα συμπληρώματα θα πρέπει να έρχεται συμπληρωματικά με τη διατροφή, δίχως να αποτελεί ξεχωριστή και αποκλειστική πηγή ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερα θετικά όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω και δημιουργείται έτσι η άποψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής και βεβαίως ασφαλές.

Πηγές:
Φραγκιαδάκης, Γ. Α. (2013). Συμπληρώματα Διατροφής και Συμπληρωματική Ιατρικής.
Finkelman, B. Robert (2006). Health Benefits of Geologic Materials and Geologic Processes.
Waiora USA Inc. (2009). «Supporting Documentation for Zeolite Supplement».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *