ΗΠΑ: Σχέδια για δοκιμές πυραύλων που απαγορεύονταν για δεκαετίες

ΗΠΑ: Σχέδια για δοκιμές πυραύλων που απαγορεύονταν για δεκαετίες

EPA/KONSTANTIN ALYSH / DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT

Φωτογραφία αρχείου

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να αρχίσει φέτος δοκιμές δύο τύπων πυραύλων που απαγορεύονταν για πάνω από 30 χρόνια εξαιτίας της συνθήκης INF- από την οποία τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αναμένεται να αποσυρθούν οριστικά τον Αύγουστο, δήλωναν την Τετάρτη αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Associated Press.

Όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό πρακτορείο, προχωρώντας με τέτοιου είδους προγράμματα, το Πεντάγωνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η συνθήκη να επιβιώσει, αν και το πιθανότερο είναι πως όντως θα τερματιστεί τον Αύγουστο. Εφόσον συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς ως προς την ανάπτυξη εγκατεστημένων στο έδαφος βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλειες μεταξύ 500 και 5.500 χλμ. Υπενθυμίζεται πως η συνθήκη INF είναι σε ισχύ από το 1987 και θεωρείται ορόσημο των τελευταίων ετών του Ψυχρού Πολέμου- αν και τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να παρουσιάζει «ρωγμές», καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούσαν τη Ρωσία για παραβίασή της, κάτι που η Μόσχα δεν αποδεχόταν, αντ' αυτού κατηγορούσε τις ΗΠΑ για τεχνάσματα με σκοπό την κατάρρευση της INF.

Τα όπλα μέσου βεληνεκούς θεωρούνται ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικός παράγοντας εξαιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να φτάσουν στον στόχο τους, κάτι που τα καθιστά ιδανικά εργαλεία για πρώτο/προληπτικό πλήγμα, ειδικά εφόσον φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Όταν ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την 1η Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν από τη συνθήκη, είχε πει πως η κυβέρνησή του θα προχωρούσε με την ανάπτυξη αντίστοιχων όπλων προς απάντηση των φερόμενων ρωσικών παραβιάσεων. Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας ανέφεραν την Τετάρτη πως υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη δύο πυραύλων που απαγορεύονταν ως τώρα από τη συνθήκη INF- αν και είπαν πως δεν πρόκειται για πυρηνικούς πυραύλους.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, είπαν πως το ένα πρόγραμμα έχει να κάνει με έναν πύραυλο cruise χαμηλού ύψους πτήσης, με εμβέλεια περίπου 1.000 χλμ και το άλλο με έναν βαλλιστικό πύραυλο εμβέλειας 3.000- 4.000 χλμ. Κανένας από τους δύο δεν θα φέρει πυρηνική κεφαλή, όπως είπαν.

Ο αμερικανικός πύραυλος cruise πιθανώς να περάσει πτητικές δοκιμές τον Αύγουστο, είπε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα είναι έτοιμος προς επιχειρησιακή ανάπτυξη εντός 18 μηνών. Ο βαλλιστικός αναμένεται να δοκιμαστεί τον Νοέμβριο, με την ανάπτυξή του να αναμένεται μέσα σε πέντε χρόνια ή και παραπάνω. Εάν η Ρωσία και οι ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία «διάσωσης» της INF πριν τον Αύγουστο, τα προγράμματα αυτά δεν θα προχωρήσουν, αναφέρει το Associated Press.

Όπως είπαν οι αξιωματούχοι, δεν έχει συζητηθεί ακόμα με τους συμμάχους των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία εάν οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να εγκατασταθούν εντός των επικρατειών τους, ενώ το ΝΑΤΟ εξετάζει ακόμα τις επιπτώσεις του πιθανού τέλους της INF. Ένας από τους αξιωματούχους είπε πως θα ήταν δυνατόν ο βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς να εγκατασταθεί στο Γκουάμ- αμερικανικό έδαφος που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ασία για να απειλήσει την Κίνα και τη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *