Ηχηρή απάντηση της Ε.Ε. στην Τουρκία με «στοχευμένα μέτρα»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη τους προς την Κύπρο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τάχθηκαν υπέρ του να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον της Aγκυρας.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν «παράνομες» τις δραστηριότητες εξορύξεων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και τόνισαν «ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξελίχθηκε σε βαρύ κλίμα εναντίον της Τουρκίας. Οι ηγέτες επικύρωσαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου και δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν «κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν «χωρίς καθυστέρηση» προτάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Συγχρόνως, προστέθηκε και μία νέα παράμετρος στα συμπεράσματα της Συνόδου, η οποία είναι η ανάγκη να παρουσιαστούν «στοχευμένα μέτρα».

Τα μέτρα αυτά θα τα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς μπορεί να είναι.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *