Η ίδρυση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Η ίδρυση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

www.military.com/space-force

Μια νέα εποχή στο διάστημα ενδεχομένως να σηματοδοτεί η ίδρυση, και επίσημα, της αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης (Space Force), η οποία εξειδικεύεται σε πολεμικές επιχειρήσεις στο διάστημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την ίδρυσή της την Παρασκευή, σχολιάζοντας πως «εν μέσω μεγάλων απειλών στην εθνική μας ασφάλεια, η αμερικανική υπεροχή στο διάστημα είναι ζωτικής σημασίας», ενώ περιέγραψε το διάστημα ως το νεότερο πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το BBC, η Διαστημική Δύναμη είναι ο πρώτος κλάδος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που ιδρύεται εδώ και 70 χρόνια, και υπάγεται στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Η χρηματοδότησή της επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, με την υπογραφή του Τραμπ στον ετήσιο προϋπολογισμό των ΗΠΑ για τις ένοπλες δυνάμεις, ύψους 738 δισ. δολαρίων. Η ίδρυση της Διαστημικής Δύναμης θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. δολάρια για το πρώτο της έτος.

Σκοπός της Space Force, σε αυτή τη φάση, δεν είναι η αποστολή δυνάμεων στο διάστημα, μα η προστασία αμερικανικών υποδομών σε τροχιά- δηλαδή των εκατοντάδων δορυφόρων που χρησιμοποιούνται για τηλεπικοινωνίες, παρακολούθηση κ.α. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω προβληματισμών στις ΗΠΑ για τα βήματα της Κίνας και της Ρωσίας στο διάστημα- σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει πει στο παρελθόν ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν όπλα λέιζερ και αντιδορυφορικούς πυραύλους που οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν.

Η αμερικανική Διαστημική Δύναμη θα πατήσει σε μεγάλο βαθμό πάνω στη δουλειά της υπάρχουσας US Space Command, που είχε ιδρυθεί τον Αύγουστο για τη διαχείριση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο διάστημα.

Η Μπάρμπαρα Μπάρετ, υπουργός αρμόδια για την αεροπορία, είπε ότι η Space Force θα έχει περίπυο 16.000 άτομα προσωπικό (στρατιωτικό και πολίτες). Από πλευράς του, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, τόνισε πως το διάστημα έχει εξελιχθεί σε ένα «ξεχωριστό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων».

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε υποστηρίξει πως η αμερικανική επέκταση στο διάστημα αποτελεί απειλή για τα ρωσικά συμφέροντα, και θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας. Ωστόσο, εντονότερη και πιο συγκεκριμένη ήταν η αντίδραση της Κίνας όσον αφορά στην ίδρυση της Διαστημικής Δύναμης, καθώς έκανε λόγο για μια «άμεση απειλή στην ειρήνη και ασφάλεια στο εξώτερο διάστημα».

Όπως ανέφερε το Associated Press, ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα «προβληματίζεται βαθιά (για τη Διαστημική Δύναμη) και αντιτίθεται αποφασιστικά σε αυτήν».

«Οι σχετικές αμερικανικές ενέργειες αποτελούν σοβαρή παραβίαση της διεθνούς ομοφωνίας γύρω από την ειρηνική χρήση του εξώτερου διαστήματος, υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα και συνιστούν άμεση απειλή στην ειρήνη και ασφάλεια στο εξώτερο διάστημα» είπε σχετικά ο Γκενγκ.

Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του το 2003 και μετά. Επίσης, το 2007 η Κίνα είχε πραγματοποιήσει εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου εναντίον ενός δικού της δορυφόρου, καταστρέφοντάς τον.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *