Η «αθώα» συνήθεια που μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών

1Ποιος είπε ότι το να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι μια διαδικασία που δεν επηρεάζεται από τις καθημερινές συνήθειές της; Κι όμως υπάρχει μια «αθώα» συνήθεια που μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών και στην οποία ούτε πάει το μυαλό σας.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει παιδί, καλά θα κάνει να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ, αν και δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να απέχει τελείως, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που πίνουν πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο τη μέρα, έχουν κατά 18% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί την εβδομάδα.

Η κατανάλωση ενός έως επτά μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου τη γυναικεία γονιμότητα, ενώ ούτε το είδος του αλκοολούχου ποτού παίζει ρόλο. Όμως οι ερευνητές συνέστησαν στις γυναίκες να μην κάνουν περιστασιακές κραιπάλες με αλκοόλ, έστω και αραιά, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο της περιόδου τους.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Έλεν Μίκελσεν του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 6.120 γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών για διάστημα εννέα ετών. Από αυτές, οι 4.210 έμειναν έγκυες, ενώ μόνο το 1,2% των γυναικών έπιναν πάνω από 14 ποτά εβδομαδιαίως.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της την κατανάλωση αλκοόλ από τους συντρόφους των γυναικών, κάτι που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Αν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να πιάσει παιδί, οι ειδικοί συστήνουν να περιορίσουν και οι δύο δραστικά το αλκοόλ. Επίσης, το έμβρυο είναι άκρως ευάλωτο στο αλκοόλ κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια (24%) αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι αδυνατούν να κάνουν παιδί μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *