Η «ακτινογραφία» των υποψηφίων της Κουμουνδούρου

Με μόλις πέντε υποψηφιότητες να απομένουν για να κλείσει οριστικά το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ακτινογραφία των 37 ονομάτων που έχουν ανακοινωθεί οδηγεί σε βασικά συμπεράσματα όσον αφορά τους στόχους αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε το κυβερνών κόμμα. Βασικότερο όλων είναι πως ο κ. Τσίπρας, παρά τις σαφείς εξαγγελίες για «προοδευτική συμμαχία», επέλεξε στην πράξη μια «ήπια» προσαρμογή προς τη διεύρυνση, καθώς απουσιάζει το βαρύ όνομα της Kεντροαριστεράς, που πιθανόν να «έξυνε» εσωκομματικές πληγές. Σημαντικό και το γεγονός πως απουσιάζουν μέχρι στιγμής οι εν ενεργεία υπουργοί που, παρά τις κρούσεις, επιλέγουν να δώσουν τη μάχη για το επόμενο εθνικό Κοινοβούλιο. Αυτό που δεσπόζει σαφώς από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις είναι οι αρκετές «στοχευμένες» υποψηφιότητες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στο διά ταύτα, πλην των τριών εν ενεργεία ευρωβουλευτών, του κ. Παπαδημούλη, του κ. Κούλογλου και της κ. Κούνεβα, τη λεγόμενη «διεύρυνση» σηματοδοτεί κυρίως μια ομάδα μικρών και μεσαίων στελεχών που προέρχονται από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Ενδεικτικά ονόματα είναι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, πρώην Ποτάμι αλλά και ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ο οποίος, παρά το ότι είναι υιός του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Πλουμπίδη, ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο κομματικό στέλεχος, η πρώην υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, ο πανεπιστημιακός Σωτήρης Βαλντέν από τη «Γέφυρα», ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, από την ακτιβιστική Κίνηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Αννα Τσάτσου-Παπαδημητρίου, με οικογενειακή παράδοση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μια διαφορετική κατηγορία είναι οι πρώην υπουργοί με αναφορά όχι απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς πάντως να συνιστούν κάποιο «άνοιγμα». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Γιάννης Μουζάλας, που ως υπουργός δέχθηκε εσωκομματικά πυρά, ο πρώην πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης, με μακρόχρονη φιλία με τον πρωθυπουργό, ο εδώ και χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «πασοκογενής», Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και η Λυδία Κονιόρδου. Στο λεγόμενο «άνοιγμα» συμμετέχουν και δύο στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεργασία των δύο πλευρών. Πρόκειται για τον νεαρό γραμματέα της Κ.Ε. Στέργιο Καλπάκη και την Τζένη Αρσένη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες. Η Ελευθερία Αγγέλη είναι συντονίστρια του δικτύου Νεολαιών του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μάριος Θεοφιλάτος, μέλος της Νεολαίας. ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο κ. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών στο ΕΚΠΑ. Το εσωκομματικό εκκρεμές ισορροπεί προς τα αριστερά η υποψηφιότητα του εκπροσώπου των «53+» Πάνου Λάμπρου.

Μια μεγάλη κατηγορία, όπως προειπώθηκε, είναι οι στοχευμένες υποψηφιότητες. Τέτοιες θεωρούνται ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ολυμπιονίκης, η Στέλλα Μπελιά, εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, η Τζαμπάζη Μαρία, εκπρόσωπος των Ρομά, ο Βλάσης Τσιόγκας, προερχόμενος από το αγροτικό κίνημα, και ο Βλάσης Αγτσίδης, με έντονες αναφορές στον ποντιακό ελληνισμό. Ως ξεχωριστές προσωπικότητες λαμβάνονται ο Νίκος Γραικός, με συμβολή στη διάδοση των ελληνικών στη Γαλλία, και η Οφούκ Μουσταφά, από τη μουσουλμανική μειονότητα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *