Η δύσκολη εξίσωση της νέας χρονιάς για τον Τσίπρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χρονιά-ορόσημο θα είναι το 2020 για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, ο στόχος είναι να περάσει το κόμμα στην «τρίτη φάση» του. Η πρώτη ήταν το 2013, όταν δημιουργήθηκε ο «ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ» με τη διάλυση των συνιστωσών και πέρασε ουσιαστικά τον πρώτο «μετασχηματισμό» του. Η δεύτερη ήταν το 2015, όταν ο «απροετοίμαστος» ΣΥΡΙΖΑ –όπως παραδέχθηκαν εκ των υστέρων πολλά στελέχη του– ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Πλέον στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, όπως το έχει δηλώσει και ο ίδιος στα κομματικά όργανα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να περάσει στην τρίτη φάση του, δείχνοντας στην πράξη πως είναι ένα κόμμα «σε διαρκή κίνηση».

Η τρίτη αυτή φάση απαιτεί τη δημιουργία μιας «προοδευτικής παράταξης, όπως το ΠΑΣΟΚ του 1980, που θα είναι το αντίπαλον δέος της συντηρητικής», λέει στην «Κ» στέλεχος του κόμματος. Το συνέδριο, που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Μάιο, θα δείξει οριστικά και αμετάκλητα κατά πόσον μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει κάτι τέτοιο, αφομοιώνοντας σε ένα ενιαίο κόμμα τις διαφορετικές συνιστώσες που εξακολουθούν να συνυπάρχουν. Είναι δεδομένο πως ο μετασχηματισμός που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας είναι μετ’ εμποδίων, με το μεγαλύτερο στοίχημα να είναι να μην αφήσει πολιτικά κενά. Στην πράξη, το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί από τα αριστερά, καθώς η απόφαση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει ο μετασχηματισμός είναι αδιαπραγμάτευτη, κάτι που σημαίνει πως η αριστερή πτέρυγα θα μπει το επόμενο διάστημα στο «μικροσκόπιο».

Το δίλημμα

Ενδεικτικό των διαφορετικών προσεγγίσεων, μεταξύ των οποίων καλείται να ισορροπήσει ο κ. Τσίπρας, είναι πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε συζήτηση ακόμα και για το «είδος» του συνεδρίου. Αν, δηλαδή, θα πρέπει να θεωρηθεί ιδρυτικό, που θα σηματοδοτεί έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ», ή θα είναι το 3ο τακτικό, που θα δείχνει τη συνέχεια του κόμματος. Τελικά, κατά την πάγια τακτική του προέδρου του κόμματος να προχωρεί χωρίς ρήξεις, αλλά με ήπια βήματα, επικράτησε η εισήγηση να είναι τακτικό. Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει την πραγματικότητα και τους κάβους που έχει να περάσει το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζητήματα όπως, επί παραδείγματι, το όνομα του κόμματος θα τεθούν επί τάπητος και αναμένεται να αποτελέσουν σημείο τριβής. Διαφορετικές οπτικές υπάρχουν ακόμα και σε άλλα κομβικά ζητήματα, όπως στο τι σημαίνει και με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η επιστροφή στην κυβέρνηση. Εδώ υπάρχουν δύο βασικές ομάδες. Η μία λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβερνητικό κόμμα και ο βασικός στόχος είναι το πώς θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση. Ενδεικτικά τα όσα είχε πει πριν από λίγο καιρό ο Αλέκος Φλαμπουράρης στην ΚΕΑ, όπου είχε καλέσει τα στελέχη του κόμματος να σταματήσουν τις «ναρκισσιστικές αντιπαραθέσεις» και να επιδιώξουν με κάθε δυνατό τρόπο να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η άλλη άποψη αποδέχεται τον στόχο της επιστροφής στην εξουσία, αλλά όχι χωρίς κανόνες. Ενδεικτικά όσα σημείωσε ο κ. Λάμπρου, εκ των «53», με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο βασικός μας στόχος είναι ο μετασχηματισμός όχι του κόμματός μας, αλλά της κοινωνίας», είπε καλώντας όσους μιλούν για «κυβερνώσα» να μην ξεχνούν την «Αριστερά».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *