Η μεγάλη ρεβάνς του Αβραάμ

Η μεγάλη ρεβάνς του Αβραάμ

Με αφορμή τα 35α γενέθλια του Αβραάμ Παπαδόπουλου ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται πως ήρθε για πρώτη φορά, πως επέστρεψε και τι μεσολάβησε στον Ολυμπιακό για να γίνει ξανά απαραίτητος.

Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα ο MVP της αναμέτρησης, σύμφωνα με τις ψήφους των παριστάμενων εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο άνθρωπος που εισέπραξε αυτή την άτυπη διάκριση βηματίζει σκεπτικός. Χαμογελά μόνο όταν τον πλησιάζει η κορούλα του και τον αγκαλιάζει. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, περί ου ο λόγος, θα προτιμούσε να μην έχει αναδειχθεί ποτέ πολυτιμότερος της αναμέτρησης, αλλά η ομάδα του να έφευγε με τους τρεις βαθμούς από το γήπεδο. Στα χρόνια της καριέρας του, άλλωστε, πάντα έβαζε τον εαυτό του κάτω από την ομάδα και την υπηρετούσε με κάθε τρόπο.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ… ΚΑΡΔΙΑΣ

Οι παλιότεροι θυμούνται ασφαλώς ότι το καλοκαίρι που άφησε ως αρχηγός τον Άρη και τη Θεσσαλονίκη για να κατηφορίσει στον Πειραιά, στα 24 του, έγινε πόλεμος ανάμεσα στους "αιώνιους". Η διοίκηση του Ολυμπιακού είχε αναδειχθεί νικήτρια απέναντι στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, με τον ίδιο τον παίκτη να παίρνει την κρίσιμη ώρα την κατάσταση στα χέρια του και να τοποθετεί τη μπίλια της καριέρας του στο κόκκινο.

Απόρροια της δικής του καθόδου στον Πειραιά ήταν η κινηματογραφική μετακίνηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου από τον Παναθηναϊκό. Ο νυν “ερυθρόλευκος” άσος και συμπαίκτης του Αβραάμ ουσιαστικά είχε απαχθεί από στελέχη των “πρασίνων”, διανυκτέρευσε σε κότερο συμφερόντων Ν. Πατέρα και πείσθηκε να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, έναντι αδρής αμοιβής, παρότι είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Ολυμπιακό.

Ο Αβραάμ που έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι ως παίκτης του Άρη και μάλιστα κόντρα στην επόμενη ομάδα του (στον τελικό Κυπέλλου που οι “ερυθρόλευκοι” επιβλήθηκαν 2-0), έγινε πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού για την επόμενη εξαετία. Σε αυτό το διάστημα φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα 177 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και πανηγύρισε την κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων. Η αποχώρησή του από τον Πειραιά το καλοκαίρι του 2014 έγινε ξαφνικά κι όχι αναμενόμενα για τους περισσότερους…

ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Ο διεθνής αμυντικός διέκρινε ότι δεν ήταν στα πλάνα ενδεκάδας του τότε προπονητή της ομάδας, Μίτσελ και ζήτησε απευθείας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να του επιτρέψει να μετακινηθεί, αίτημα που έγινε δεκτό. Από τότε μέχρι τον Γενάρη του 2018 που ο γεννημένος στη Μελβούρνη ποδοσφαιριστής, έριξε ξανά άγκυρα στο λιμάνι, αγωνίστηκε στην Τουρκία (Τραμπζονσπόρ), Σανγκάη Σενούα (Κίνα), Ιαπωνία (Τζούμπιλο Ιβάτα) και Αυστραλία (Μπρισμπέιν Ρόαρ).

Από τότε που έφυγε, είχε υποσχεθεί πως θα επιστρέψει για να κλείσει εδώ την καριέρα του και φρόντισε να κρατήσει την πόρτα ανοικτή. Όσο ξαφνικά έφυγε, τόσο ξαφνικά επέστρεψε με πολλούς να εκτιμούν ότι η επανένταξή του στο ρόστερ έγινε τιμητικά και για να… κολλήσει τα τελευταία ένσημα πριν κρεμάσει τα παπούτσια. Η αλήθεια, ωστόσο, αποδείχθηκε διαφορετική και ήταν καλά καρφωμένη στο κεφάλι του από την πρώτη στιγμή.

Στον Ολυμπιακό δεν έχουν κρύψει ότι η παρουσία Αβραάμ – Τοροσίδη είναι καταλυτική κυρίως στα αποδυτήρια. Ξέρουν τις απαιτήσεις της ομάδας και της φανέλας, ξέρουν πως να πλαισιώσουν το τεχνικό τιμ απέναντι στους νεότερους συμπαίκτες τους κι επειδή αμφότεροι πλησιάζουν στους τίτλους τέλους μιας σημαντικής καριέρας, έχουν συμβιβαστεί και με αυτό το ρόλο. Δεν έχουν άδικο, μάλιστα, όλοι όσοι λένε ότι μελλοντικά και οι δύο “παλιές καραβάνες” θα συνεχίσουν στο σύλλογο από άλλα πόστα.

ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΡΟΣΙΔΗ

Αναφορικά με τον Παπαδόπουλο, πάντως, από την πρώτη μέρα έλεγε ότι θα ξαναπαίξει και θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό μέχρι το τελευταίο του ματς με την ερυθρόλευκη, όταν κρεμάσει τα παπούτσια του με φόντο το φαληρικό στάδιο. Καθημερινά στο αθλητικό κέντρο, σκοτωνόταν στην -έξτρα- δουλειά. Ο καλός του φίλος "Τόρο", μάλιστα, για να τον πειράξει, ανέβαζε σχεδόν καθημερινά στη διάρκεια του καλοκαιριού post στο Instagram με τον Αβραάμ και τον γυμναστή Μουρίκη να ξημεροβραδιάζονται στο γυμναστήριο. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία…

Πέρυσι ο έμπειρος αμυντικός ξαναπάτησε το γήπεδο σε δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια. Έπαιξε 22 λεπτά ως αλλαγή στο 4-0 επί της Ξάνθης και όλο το 90άλεπτο στο εκτός έδρας 3-0 με την ΑΕΛ στη Λάρισα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν μεταφέραμε για πρώτη φορά στον αέρα του Sport24 Radio 103,3 ότι ο Μαρτίνς υπολογίζει τον Αβράαμ για τα προκριματικά του Champions League, πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, στη λογική ότι ο Ολυμπιακός θέλει μια πιο φρέσκια και ασφαλή επιλογή.

Ο χρόνος, ωστόσο, δικαίωσε το ρεπορτάζ και την επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού να έχει ζεστό τον Παπαδόπουλο, μέχρι να ολοκληρωθεί το ρόστερ, να ενταχθούν στο πλάνο τα νέα πρόσωπα και να πάρει ανάσες ο -χωρίς ανάσα λόγω Μουντιάλ- Γιασίν Μεριά. Ήταν βασικός στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, με την Πλζεν στην Τσεχία, αλλά λόγω τραυματισμού αποχώρησε μετά από 20 λεπτά συμμετοχής. Ούτε τότε, το έβαλε κάτω…

Τους τελευταίους μήνες, ο Αβραάμ αργά αλλά σταθερά επέστρεψε όχι απλά στο πλάνο, αλλά στη 11άδα του Ολυμπιακού και κάθε φορά που παίζει είναι μεταξύ των κορυφαίων. Όχι επειδή σε αυτή τη ηλικία βελτίωσε την τεχνική ή την ταχύτητά του, αλλά επειδή η εμπειρία, ο δυναμισμός και το πάθος του είναι απαραίτητα συστατικά στον μαραθώνιο μιας πολύ απαιτητικής σεζόν.

Από τις 6 του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, έχει αγωνιστεί σε 6 ματς πρωταθλήματος, όλα βασικός. Στην πρεμιέρα του ως ενδεκαδάτος ήταν από τους κορυφαίους στο παλιό του σπίτι, το "Κλεάνθης Βικελίδης", κόντρα στην ομάδα που ανδρώθηκε, στον Άρη. Βασικός στις νίκες με ΟΦΗ και ΑΕΚ, το ίδιο και στην Ξάνθη. Στις 10 του Νοέμβρη αποβλήθηκε, με δύο κίτρινες, κόντρα στον Ατρόμητο, αλλά και πάλι φρόντισε να κάνει τη δουλειά. Πήγε νωρίτερα στα αποδυτήρια, αλλά γκολ η ομάδα του δεν δέχθηκε…

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Έχουμε ακόμη πολλά να δούμε στη διάρκεια της σεζόν κι ας πλησιάζουμε στο φινάλε του πρώτου γύρου. Ο τίτλος, άλλωστε, θα κριθεί εν πολλοίς στα play off, ενώ ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του και την πρόκληση της συμμετοχής στην επόμενη φάση του Europa League, αν καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ερυθρού Αστέρα.

Πριν από λίγες ώρες, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αβραάμ δέχθηκε επίθεση αγάπης από την κόρη και τους συμπαίκτες. Η μικρή εισέβαλε στο αθλητικό κέντρο με μία τούρτα, δώρο στον εορτάζοντα μπαμπά, έσβησαν μαζί τα κεράκια μέσα σε αποθέωση. Κανείς δεν ξέρει πως θα βρει το φινάλε της σεζόν τον Αβραάμ και την ομάδα του. Θέλει ασφαλώς φινάλε με μία ακόμη κούπα στα χέρια.

Έτσι όπως παλεύει, ωστόσο, κι έχει γίνει ξανά απαραίτητος στην ομάδα δεν αποκλείεται να τον δούμε και την επόμενη σεζόν με την ερυθρόλευκη και ποδοσφαιρικά παπούτσια, μέχρι να τα βγάλει και να φορέσει φόρμα με τον δαφνοστεφανωμένο στην καρδιά.

sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *