Η παράξενη ιστορία του ανθρώπου που αφόδευε μία φορά τον μήνα

Ένα ιατρικό αξιοπερίεργο που μετατράπηκε σε στολίδι των σόου με φρικιά

Σε μια από τις πλέον περιβόητες και ιστορικές περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας, έζησε κάποτε ένας άντρας που πέρασε όλη του τη ζωή πηγαίνοντας μία μόνο φορά τον μήνα στην τουαλέτα.

Ο άντρας έπασχε από μια πάθηση που αποκαλείται Νόσος Hirschsprung, μια κατάσταση που προκαλείται από συγγενή απουσία μερικών ή όλων των φυσιολογικών εντερικών γαγγλιοκυττάρων.

Στην περίπτωση που μας απασχολεί, ο ανώνυμος άντρας έζησε ως φυσιολογικό μωρό, αν και η δυσκοιλιότητα ήταν πάντα ένα θέμα γι’ αυτόν ήδη από τις αρχές της ζωής του.

Όπως μας λέει μάλιστα το Κολέγιο των Ιατρών της Φιλαδέλφεια, τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν έφτασε σε ηλικία ενός έτους, κάτι που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια της ανάπτυξής του.

 


Ως τα 16 του, μπορούσε να περάσει ακόμα και ένας μήνας χωρίς να πάει στην τουαλέτα και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί υπέθεταν σωστά πως κάτι συνέβαινε στο ορθό του, δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν χειρουργικά, μιας και μιλάμε για τη δεκαετία του 1890 και τέτοιες επεμβάσεις παραήταν ριψοκίνδυνες.

Αντί να βρει λοιπόν θεραπεία, στα 20 του πια έγινε το καμάρι των freak shows, γνωστός ως Άνθρωπος-Μπαλόνι, μιας και η πρησμένη κοιλιά του φαινόταν ακαταμάχητη στον κόσμο. Έτσι πέρασε από τη ζωή, σαν τραγικός κομήτης, καθώς στα 29 έχασε τελικά τη ζωή του εξαιτίας της πάθησής του. Και αν πρέπει να το πούμε, τον βρήκαν νεκρό στην τουαλέτα του, σε άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια να αφοδεύσει.

Οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά μετά τον θάνατό του το ορθό του, το οποίο φιλοξενούσε 18 κιλά κοπράνων και είχε διάμετρο 76 εκατοστών. Και παραμένει ακόμα και σήμερα έκθεμα στο αμερικανικό Mütter Museum του College of Physicians of Philadelphia, ως υπόμνηση στην ιατρική μιας άλλης εποχής…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *