Η παχυσαρκία μαστίζει τα Ελληνόπουλα

43«Κώδωνα κινδύνου» κρούουν οι ειδικοί για την υγεία των επόμενων γενεών στην Ελλάδα και τον ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα, από την αλματώδη αύξηση της παχυσαρκίας.

Στην αναθεώρηση της έκθεσής του για την παχυσαρκία τον περασμένο μήνα, ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει μία δραματική εικόνα για την χώρα μας, που παραμένει στην πρώτη θέση όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, με τεράστια διαφορά σε σχέση με το μέσο όρο και σημαντική απόσταση από τους δεύτερους Ιταλούς.

Συγκεκριμένα, τα αγόρια 5 ως 17 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ποσοστό 44%, έναντι 36% της δεύτερης Ιταλίας και 34 της Νέας Ζηλανδίας, με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ να είναι μόλις 23%.

Τα κορίτσια αντίστοιχα στην Ελλάδα που ξεπερνούν το φυσιολογικό βάρος φτάνουν το 38%, έναντι του 34% σε Ιταλία και Νέα Ζηλανδία, με το μ.ό. του ΟΟΣΑ στο 21%.

Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα των δραματικών αλλαγών στις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Ετσι, στους ενηλίκους οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι Ελληνες φτάνουν το 17,7% στους άνδρες και 18,5% στις γυναίκες πλησιάζοντας οριακά τους μέσους όρους στον Οργανισμό (17,9% και 18,7% αντίστοιχα).

Η αλλαγή του τρόπου ζωής ως παράγοντας αύξησης της παχυσαρκίας είναι εμφανής εάν συγκρίνουμε τα ελληνικά νούμερα με τους γείτονές μας τους Τούρκους.

Ενώ οι ενήλικες Τούρκοι έχουν αντίστοιχα περίπου ποσοστά παχύσαρκων στους άνδρες και μεγαλύτερα στις γυναίκες, τα παιδιά στην Τουρκία είναι από τα μικρότερα στην σχετική λίστα, καθώς η υπερκατανάλωση και η καθιστική διασκέδαση δεν έχει εισβάλει ακόμη στα περισσότερα σπίτια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *