Η πρώτη αποχώρηση ομάδας για διαμαρτυρία από το 1969!

Η πρώτη αποχώρηση ομάδας για διαμαρτυρία από το 1969!

Η πρώτη αποχώρηση ομάδας για διαμαρτυρία κατά της διαιτησίας είχε καταγραφεί πριν από 50 χρόνια σε έναν αγώνα Παγκράτι – Ολυμπιακός.

Η λίστα με τους αγώνες που έχουν διακοπεί για λόγους επεισοδίων στο ελληνικό μπάσκετ είναι μεγάλη. Δεκάδες παιχνίδια δεν έχουν ολοκληρωθεί για τραυματισμούς αθλητών, διαιτητών, παραγόντων και σε γενικές γραμμές για ρίψεις αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι ανάλογο όμως με αυτό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης (13/2) στο ΟΑΚΑ, δεν έχει ξαναβιώσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό μπάσκετ. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Πριν από 50 χρόνια, τη σεζόν 1968/69, ο Ολυμπιακός είχε γίνει η πρώτη -και τελευταία μέχρι χθες- ομάδα που αποχώρησε από έναν αγώνα διαμαρτυρόμενη για τις αποφάσεις των διαιτητών. Συγκεκριμένα, η αποχώρηση των "ερυθρόλευκων" έγινε σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με το Παγκράτι, το οποίο εν τέλει κατακυρώθηκε υπέρ των "ροσονέρι" με σκορ 2-0. Η διαφορά με την χθεσινή αναμέτρηση ήταν ότι ο Ολυμπιακός δεν αποχώρησε έπειτα από απόφαση της διοίκησης, αλλά του προπονητή του, Φαίδωνα Ματθαίου, για διαιτητικές αποφάσεις.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η αποχώρηση του Ολυμπιακού δεν δημιούργησε… μόδα, καθώς χρειάστηκε να παρέλθουν 50 χρόνια για να συμβεί κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, οι αγώνες που έχουν διακοπεί ή δεν έγιναν ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ είναι δεκάδες. Και για πλείστους όσους λόγους. Παραδείγματος χάριν, η τελευταία φορά δεν διεξήχθη ένας αγώνας Κυπέλλου για μη προσέλευση μιας ομάδας ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Αίολος Τρικάλων δεν πήγε στην Κέρκυρα για το ματς με τον Φαίακα.

Παρόμοιες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν δεκάδες. Η πρώτη καταγράφηκε το 1969, την ίδια σεζόν δηλαδή της αποχώρησης του Ολυμπιακού, όταν στο παιχνίδι Αρης – Πανιώνιος οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη στα χαρτιά, επειδή ο Πανιώνος δεν είχε θεωρήσει τα δελτία των παικτών. Όσο για το πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" που δεν άρχισε ποτέ; Καταγράφηκε το επίσης μακρινό 1971, όταν ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στο γήπεδο για την αναμέτρηση, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να πάρουν τη νίκη με 2-0.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες ακολούθησαν πολλοί αγώνες που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ είτε επειδή δεν προσήλθαν κάποιες ομάδες, είτε (κυρίως) για λόγους επεισοδίων. Για λόγους διαμαρτυρίας για την διαιτησία, πάντως, ποτέ…

Photo credits: Eurokinissi

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *