Η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας

1Με την οδοντόβουρτσα επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα για την υγιεινή του στόματος.

Οι οδοντόβουρτσες ποικίλλουν σε μέγεθος σχήμα και κατασκευή. Ιδανική σε μέγεθος και σχήμα οδοντόβουρτσα δεν υπάρχει . Οι συνήθεις οδοντόβουρτσες έχουν 6 θυσάνους[τρίχες] σε μήκος και 3-4 σε πλάτος που αποτελούνται από φυσικές η συνθετικές νάιλον τρίχες. Οι τελευταίες πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικότερες. Είναι προτιμότερο το ύψος των τριχών να είναι το ίδιο και να τελειώνουν σε αποστρογγυλεμένα άκρα. Σε ό, τι αφορά στη σκληρότητα, προτιμότερη είναι μια μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, η οποία εμφανίζει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

εισέρχεται καλύτερα στην ουλοδοντική σχισμή και στα μεσοδόντια διαστήματα
προκαλεί μικρότερο τραυματισμό των ούλων
χρησιμοποιείται καλύτερα γύρω από τα ορθοδοντικά μηχανήματα
ιδανικά για μικρά παιδιά με νεογιλα δόντια
πιο εύχρηστη μετά από τραυματισμούς και χειρουργεία
Μέθοδοι βουρτσίσματος

1] Η κάθετη- κατά την οποία η οδοντόβουρτσα κινείται πάνω κάτω ενώ τα δόντια είναι κλειστά

2]Η οριζόντια- όπου η κίνηση γίνεται σε οριζόντιο επίπεδο εμπρός πίσω

3]Η διά περιστροφής- κατά την οποία η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με κλίση των θυσάνων προς τα ελεύθερα ούλα και με κίνηση περιστροφής, ώστε να διαγράφει κύκλο.

Παρόλα αυτά η καταλληλότερη μέθοδος βουρτσίσματος για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τις οδοντικές επιφάνειες και κυρίως από την ουλοδοντική σχισμή συμβάλλοντας στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου θεωρείται η μέθοδος ‘Bass’. Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με γωνία 45 μοιρών ως προς τον επιμήκη άξονα του δοντιού σε επαφή με τα ελεύθερα ούλα, έτσι ώστε ένα μέρος των θυσάνων να εισέρχεται μέσα στην ουλοδοντική σχισμή.

Εκεί πιέζεται ελαφρά και γίνονται επαναληπτικές μικρές κινήσεις υπό μορφή δονήσεων, χωρίς να μετακινούνται οι θύσανοι από τη θέση τους. Στη συνέχεια, η οδοντόβουρτσα σύρεται προς τη μασητική επιφάνεια του δοντιού, ενώ μένει σε επαφή με το δόντι. Οι κινήσεις επαναλαμβάνονται 6-10 φορές για κάθε περιοχή (εξωτερικά και εσωτερικά των δοντιών), ενώ η βούρτσα περιλαμβάνει σε κάθε περιοχή μέχρι 2 δόντια.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν είναι τελικά το είδος και η επιλογή των μέσων που εξασφαλίζει την ικανότερη και αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, αλλά η υπευθυνότητα και η συχνότητα της επαφής με τον οδοντίατρο που επιλέγει ο κάθε ασθενής.

Πηγη doctoranytime

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *