Η Τουρκία «κατασπαράζει» την μπασκετική Ελλάδα

1Ο Τόλης Κοτζιάς γράφει στο sport-fm.gr για τα πολλά χρήματα, που ρίχνουν φέτος οι Τούρκοι και την πρόθεσή τους να πάρουν τους καλύτερους Έλληνες (και… ”Ελληνες”) παίκτες, που κυκλοφορούν. Εκεί, που ήσουν, ήμουνα, εκεί, που είμαι θα έρθεις» αναφέρει μία λαϊκή παροιμία, η οποία και μου ήρθε στο μυαλό, βλέποντας τα πρώτα βήματα της μεταγραφικής περιόδου στο μπάσκετ. Η Ελλάδα έζησε μεγάλες δόξες την δεκαετία του 90′ με πολλά χρήματα να πέφτουν στο άθλημα, να έρχονται στη χώρα μας κολοσσοί (προπονητές και κυρίως παίκτες) και το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι στα ύψη. Τα χρήματα, βασικά σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ήταν πολλά και μέχρι πρότινος. Πλέον όχι. Τα πολλά χρήματα πλέον στην Ευρώπη πέφτουν στην Τουρκία, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ακριβώς φτωχός συγγενής του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και στα πάνω πάνω ράφια. Το σκηνικό άλλαξε, τα χρήματα στη γείτονα χώρα είναι αμέτρητα, μαζί και τα σενάρια. Τα μεταγραφικά σενάρια. Πολλές, βέβαιες, είναι και οι πραγματικότητες, αφού πάνω από όλα υπάρχουν πλέον στο τουρκικό πρωτάθλημα οι δύο καλύτεροι προπονητές της Ευρώπης, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς. Δύο άνθρωποι, που έδωσαν πολλά στο ελληνικό μπάσκετ (και πήραν βέβαια από αυτό), δύο προπονητές, που έμαθαν μπάσκετ σε ουκ ολίγους Ελληνες.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δύο Σέρβοι δεν θα είναι οι μοναδικοί σπουδαίοι εκπρόσωποι της χώρας μας στην Τουρκία. Τους λέμε δικούς μας εκπροσώπους και το γιατί το καταλαβαίνει ο καθείς.

Σειρά, λοιπόν, παίρνουν Ελληνες και “Ελληνες” για να κάνουν πιο πλούσιο το τουρκικό μπάσκετ, για να βοηθήσουν ώστε μία τουρκική ομάδα να πάρει την Ευρωλίγκα. Ο Στράτος Περπέρογλου είναι ο πρώτος στη λίστα της Εφές του Ιβκοβιτς, αλλά θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με τον Ολυμπιακό. Οι Τούρκοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχει κλείσει ήδη στην ομάδα της χώρας τους. Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι επίσης ένας παίκτης, που θέλει ο Ιβκοβιτς, αλλά βέβαια ο διεθνής φόργουορντ δεσμεύεται με συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Τα συμβόλαια είναι για να σπάνε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, αλλά θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο ο “Πρι” να φύγει από το λιμάνι.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Εφές παραμονεύει και για τη περίπτωση του Χάινς. Στη περίπτωση, που φύγει από την ΤΣΣΚΑ. Στη λίστα της επίσης είναι και ο Κώστας Καϊμακόγλου, του οποίου έληξε το συμβόλαιο με την Ούνιξ Καζάν. Η Ούνιξ θέλει να κρατήσει τον Καϊμακόγλου, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Οπως και να έχει, βλέπουμε ότι οι στόχοι της Εφές είναι “Ελληνες” και Ελληνες, και έχουν μάλιστα και σχέση με τον Ολυμπιακό. Ακόμη και ο Καϊμακόγλου έχει κάποια σχέση με τους Πειραιώτες, αφού θα τους απασχολήσει αν δεν μείνει ο Περπέρογλου.

Από κει και πέρα, Φενέρ και Γαλατά, που παλεύουν αυτές τις μέρες για τη κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος, επίσης κοιτάνε προς τα δικά μας παιδιά. Η Φενέρ θέλει τον Μίλος Τεόντοσιτς, ενδεχομένως να κοιτάξει και τη περίπτωση του Νικ Καλάθη, η Γαλατά, όπως έχει αναφέρει εδώ και μέρες το eurohoops.net, είναι έτοιμη να “πυροβολήσει” για να πάρει τον Πρίντεζη. Και έπεται και συνέχεια από τους Τούρκους, αφού είναι σίγουρο ότι δεν θα περιοριστούν στους Ελληνες (και “Ελληνες”), που προαναφέραμε.

Αλλαξαν, λοιπόν, τα πράγματα, η Τουρκία είναι πιο πλούσια από μας, αλλά, βεβαίως, υπολείπεται σε αρκετούς άλλους τομείς του αθλήματος. Βάλε, βάλε, όμως, κάποια στιγμή αναμένεται να δικαιωθούν. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από την άλλη θα αρχίσουν σιγά σιγά να φτιάχνουν τα ρόστερ τους με πολύ πιο ταπεινά οικονομικά μέσα από ό, τι οι γείτονες μας (και όχι μόνο σε σχέση με τους γείτονες μας). Είδαμε φέτος ότι οι “αιώνιοι” δεν μπόρεσαν να κατανικήσουν τις πιο πλούσιες ομάδες, που ήταν η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ. Εχουμε, βέβαια, από την άλλη το παράδειγμα του Ολυμπιακού, που σάρωσε στην Ευρωλίγκα δύο χρόνια, αλλά και της επίσης όχι πολύ πλούσιας Μακάμπι, που έφερε τα πάνω κάτω τη σεζόν, που ολοκληρώνεται. Κάθε μέρα, όμως, δεν είναι του Αϊ-Γιάννη. Οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανεβάσουν, όχι πολύ, τον πήχη, τότε οι φίλαθλοί τους θα μπορούν να ονειρεύονται ευρωπαϊκό στην Μαδρίτη.

Παρεμπιπτόντως, ο Αμερικάνος Ντόελμαν, που αρέσει σε πολλούς Ελληνες φιλάθλους από τη λαμπρή του σεζόν με την Βαλένθια, ίσως δεν πάει τελικά στην Μπαρτσελόνα. Αλλά πάρει τον δρόμο για την Πόλη και την Εφές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *