Η 8χρονη με τις αλλοκοτές συνήθεις στο φαγητό. Πλαστελίνη,άμμο, σαπούνι

Η 8χρονη Τζέσικα Γουόκερ από το Ουέικφιλντ του Δυτικού Γιορκσάιρ έχει ομολογουμένως πολύ περίεργα γούστα στο φαγητό. Δεν της αρέσουν τα μπέργκερ, η πίτσα και οι λοιπές λιχουδιές που λατρεύουν τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας της, αλλά προτιμά να μασουλάει πλαστελίνη, πλαστική μεμβράνη και άμμο!

Η αλλόκοτη διαταραχή που ταλαιπωρεί την Τζέσικα εκδηλώθηκε όταν ήταν ακόμη μωρό. Η μητέρα της παρατήρησε ότι το κοριτσάκι πήγαινε μπουσουλώντας μέχρι το μπολ του σκύλου ώστε να «κλέψει» τις κροκέτες του και προσπαθούσε να μασήσει το σαπούνι και το σφουγγάρι την ώρα που την έκανε μπάνιο!

Η Τζέσικα πάσχει από Pica, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη «λιγούρα» για αντικείμενα χωρίς διατροφική αξία για τον άνθρωπο.

Η μητέρα του κοριτσιού δηλώνει: «Είναι ό,τι πιο παράξενο έχω δει. Από τότε που γεννήθηκε η Τζέσικα τρώει τις κροκέτες του σκύλου, λάσπη, άμμο κ.α. Όταν την άφηνα στο σπίτι της θείας της έτρωγε τα κεριά.»

Αρχικά, η 37χρονη μητέρα πίστευε ότι επρόκειτο περισσότερο για παιδική περιέργεια. Όταν η Τζέσικα ήταν δύο ετών και πήγε σε βρεφονηπιακό σταθμό, κατέληξε στο νοσοκομείο την πρώτη κιόλας ημέρα, αφού την ώρα που έπαιζε είχε φάει την άμμο που βρισκόταν στην αυλή.

Τότε ήταν που η μητέρα κατάλαβε ότι κάτι πάει στραβά και αποφάσισε να συμβουλευθεί ειδικό.

Οι γιατροί έδωσαν τη διάγνωση για Pica, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να εξηγήσουν τη συμπεριφορά της Τζέσικα. Η Pica εκδηλώνεται συχνότερα σε εγκύους και σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Η Τζέσικα πάσχει επίσης από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) και διαταραχή της αισθητηριακής λειτουργίας (SPD).

H Pica μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά εάν φάνε κάτι που είναι δηλητηριώδες ή κάτι που δεν μπορεί να διασπαστεί από το στομάχι.

Το παράξενο στην περίπτωση της Τζέσικα είναι ότι γενικώς της αρέσουν υγιεινές τροφές, όπως τα λαχανικά –αν και πολλές φορές προτιμά τον αρακά και το μπρόκολο κατεψυγμένα και όχι μαγειρεμένα– όμως δείχνει αποστροφή προς διάφορες λιχουδιές, όπως οι κοτομπουκιές και οι τηγανητές πατάτες.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την Pica και τα συμπτώματα που εκδηλώνει η Τζέσικα δεν δείχνουν να υποχωρούν. Η μητέρα της έχει αναγκαστεί να εργάζεται από το σπίτι ώστε να την προσέχει συνεχώς και ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον της.

Πηγη onmed

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *