Θέλετε να αποκτήσετε ισορροπία σε πνεύμα και σώμα; Δείτε 6 τρόπους για να το πετύχετε

1Άρθρο της θεραπεύτριας της Αγιουρβεδικής Ιατρικής Kiera Nachman
Η ισορροπία είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή και ένα υγιές πνεύμα και αυτό δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και για τα επίπεδα pH του σώματος.

Η μέτρηση του πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι, δηλαδή η κλίμακα του pH, είναι μια σημαντική μέθοδος για τη φροντίδα του εαυτού μας αφού πολλοί πιστεύουν ότι το όξινο σώμα αποτελεί μαγνήτη για τις ασθένειες, τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση. Όταν τα επίπεδα του pH σας αποκλίνουν από το φυσιολογικό, τα κύτταρα των ενδοκρινών αδένων εκφυλίζονται θέτοντας σε κίνδυνο όλα τα συστήματα του σώματος.

Στην Αγιουρβέδα, τα κλασσικά προβλήματα του τύπου Πίττα όπως το στρες, ο θυμός και η ανυπομονησία μπορούν να κάνουν το πνεύμα όξινο. Στη συνέχεια αυτό εκδηλώνεται στο σώμα με συμπτώματα όπως καούρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και απώλεια μαλλιών. Αυτές οι φαινομενικά προσωρινές καταστάσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία, αφού η παρατεταμένη οξύτητα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το έλκος και η χρόνια δυσπεψία.

Η συνολική κλίμακα pH κυμαίνεται από το 1 (το πιο όξινο) ως το 14 (το πιο αλκαλικό) με το 7 να θεωρείται ουδέτερο. Το ιδανικό pH για το ανθρώπινο σώμα είναι από 7,30 ως 7,45, δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό. Οποιοδήποτε νούμερο κάτω από αυτό το εύρος σημαίνει ότι το σώμα είναι όξινο και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ύπαρξη προβλημάτων. Μπορείτε εύκολα να μετρήσετε τα επίπεδα του pH σας με ταινίες ηλιοτροπίου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τις καταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω, είναι πιθανό το σώμα σας να προσπαθεί ήδη να σας πει ότι κάτι συμβαίνει με το pH σας.

Ευτυχώς μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε απλές και φυσικές θεραπείες για να διατηρήσουμε τα επίπεδα του pH μας σε ισορροπία. Η αρχαία επιστήμη της Αγιουρβέδα προσφέρει διάφορους τρόπους για να διατηρηθεί ο τύπος Πίττα σε ισορροπία, διατηρώντας έτσι το πνεύμα και το σώμα επίσης αλκαλικά. Παρακάτω περιγράφονται 6 μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε.

1. Δοκιμάστε στοματοπλύσεις με έλαιο καρύδας
Αν όλοι εφαρμόζαμε αυτή τη διαχρονική Αγιουρβεδική πρακτική κάθε πρωί, πραγματικά ο κόσμος θα ήταν πιο ειρηνικός! Αποτελεί έναν από τους φθηνότερους και πιο γρήγορους τρόπους για να εξισορροπήσει ο τύπος Πίττα και να μειωθεί η οξύτητα, αφού καθώς ξεπλένετε το στόμα σας με το έλαιο τα ένζυμα αφαιρούν τις τοξίνες και την περίσσεια οξύτητα απελευθερώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τρόπος εφαρμογής: Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας μη επεξεργασμένο έλαιο καρύδας ψυχρής έκθλιψης. Ξεπλύνετε με το έλαιο το στόμα σας από 15 ως 20 λεπτά και στη συνέχεια φτύστε το. Εκτός από το γεγονός ότι βοηθά το σώμα σας να αποκτήσει φυσιολογικό pΗ, τα επιπλέον πλεονεκτήματα είναι λευκότερα δόντια, καλύτερη υγεία των ούλων και καθαρότερο δέρμα και μάτια. Θα παρατηρήσετε επίσης αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μεγαλύτερη διαύγεια.

2. Αλλάξτε τον τρόπο κατανάλωσης καφέ
Η αλήθεια είναι ότι σε όλους μας αρέσει ο πρωινός καφές. Και ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τα οφέλη του, είναι τελικά αρκετά όξινος. Αν ήδη υποφέρετε από τα συμπτώματα της οξύτητας αλλά δεν μπορείτε να αντέξετε την ιδέα να μην πίνετε καφέ, η παρακάτω Αγιουρβεδική τροποποίηση θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τον καφέ σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη χημεία του σώματός σας.

Τρόπος εφαρμογής: Προσθέστε κάρδαμο στον καφέ σας πριν τον βράσετε. Για κάθε φλιτζάνι των 350 ml προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρδαμου. Επειδή το κάρδαμο περιέχει χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν το οξύ, εξισορροπεί με φυσικό τρόπο τον καφέ σας.
Μπορείτε να εξουδετερώσετε περαιτέρω την οξύτητα του καφέ πίνοντας 350 ml ζεστό νερό το πρωί με άδειο στομάχι. Αυτό θα μειώσει την επίδραση του καφέ στο στομάχι σας κι επιπλέον θα μειώσει την επιθυμία σας για δεύτερο φλιτζάνι.

3. Ακολουθήστε αλκαλική δίαιτα
Αφού οτιδήποτε βάζετε στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσει το pH σας, ένας άλλος τρόπος για να το διατηρήσετε υπό έλεγχο είναι να ακολουθήσετε αλκαλική δίαιτα. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει να προτιμήσετε τροφές που είναι αλκαλικές, όπως φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι, ελιές και άγριο ρύζι προκειμένου να εξουδετερώσετε την οξύτητα, καθώς επίσης και να μειώσετε την κατανάλωση όξινων τροφών όπως το κρέας, η ζάχαρη, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν και υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές αποδείξεις ότι η αλκαλική διατροφή μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία, τα τρόφιμα που βρίσκονται ψηλά στην αλκαλική κλίμακα έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν παντού, από τον έλεγχο του βάρους μέχρι την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση της φλεγμονής και την αύξηση της διάρκειας ζωής. Αντιθέτως, όταν το σώμα μας γίνεται πολύ όξινο, είναι πιο πιθανό να έχουμε επιπλέον βάρος, δερματολογικά προβλήματα και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολυάριθμων ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονές.

4. Καταναλώστε τακτικά κουρκούμη
Για μερικούς ιθαγενείς, η κουρκούμη αποτελεί το «μπαχαρικό της ζωής». Έτσι, δεν είναι καθόλου περίεργο που στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται για να εξισορροπήσει όλα τα ντόσα και συγκεκριμένα αποτελεί ένα από τα καλύτερα μπαχαρικά αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του τύπου Πίττα χάρη στην ικανότητά της να καθαρίζει το αίμα και το ήπαρ.
Πρόκειται για ένα θαυματουργό μπαχαρικό με δεκάδες οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό λοιπόν προσπαθήστε να ενσωματώσετε την κουρκούμη στην καθημερινή σας ζωή με όποιο τρόπο μπορείτε. Ο καλύτερος τρόπος για μένα είναι να προσθέσετε κουρκούμη σε λαχανικά σοταρισμένα σε έλαιο καρύδας και να τα ρίξετε πάνω από κινόα. Επίσης, μου αρέσει να προσθέτω 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σε ζεστό γάλα (από ζώα που τρέφονται μόνο με χόρτο) και ακατέργαστο μέλι πριν πάω για ύπνο.

5. Αλλάξτε τρόπο σκέψης
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν την ικανότητα να εκδηλώνονται στο σώμα με τη μορφή της οξύτητας. Η ανταγωνιστικότητα, η κριτική διάθεση και η αυτοκριτική επιβαρύνουν το πνεύμα και δεδομένου του πόσο ισχυρή επιρροή έχει το πνεύμα πάνω στο σώμα, η αλλαγή τρόπου σκέψης είναι ζωτικής σημασίας για την εξουδετέρωση της οξύτητας.

Τρόπος εφαρμογής: Ο διαλογισμός, η Πραναγιάμα (τεχνική αναπνοής της γιόγκα) και η Νάντι Σόντανα (αναπνοή με εναλλαγή ρουθουνιών) έχουν ισχυρή αλκαλοποιητική επίδραση στο πνεύμα και κατ’ επέκταση στο σώμα. Όλες αυτές οι τεχνικές βοηθούν στην εξισορρόπηση της χημείας του σώματος καθώς και στη μείωση του στρες και του άγχους.

6. Δοκιμάστε να κάνετε αυτομασάζ
Η Abhyanga, μια αρχαία ινδική τεχνική αυτομασάζ, αφαιρεί τις τοξίνες από το δέρμα και βοηθά στη διατήρηση του όξινου/αλκαλικού επιπέδου στον οργανισμό. Είναι επίσης εξαιρετικά κατευναστική για το πνεύμα και το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα οι ενδοκρινείς αδένες να έχουν λιγότερες πιθανότητες να παράγουν ορμόνες του στρες οι οποίες αυξάνουν την οξύτητα στον οργανισμό.

Τρόπος εφαρμογής: Κάντε μασάζ με βιολογικό έλαιο καρύδας σε ολόκληρο το σώμα σας με μεγάλες κινήσεις στα άκρα και κυκλικές κινήσεις στις αρθρώσεις κάθε πρωί προκειμένου να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα για την υπόλοιπη ημέρα. Δύο φορές την εβδομάδα καλό είναι να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με έλαιο καρύδας για να ηρεμήσετε το πνεύμα σας, να κατευνάσετε τα συμπτώματα του τύπου Πίττα και να αντιμετωπίσετε την απώλεια μαλλιών που προκαλείται από το στρες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *