Θεσμοί: Αν δεν αλλάξετε το σχέδιο για τον ν. Κατσέλη η αξιολόγηση θα μπλοκάρει

Η ελληνική κυβέρνηση έχει «ακόμα μερικές εβδομάδες» μπροστά της για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της, είπε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αρνητικά αξιολόγησαν οι θεσμοί το προσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την πρόταση για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη.

Αυτό που διεμήνυσαν είναι ότι η αλλαγή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

«Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο προσχέδιο, τότε δεν θα μπορεί να υπάρξει και η ανάλογη θετική εισήγηση των θεσμών», λένε ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός του ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πάρει την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα –ύψους ενός δισεκατομμυρίου–, μια αρνητική απόφαση μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά και τις αγορές.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει «ακόμα μερικές εβδομάδες» μπροστά της για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της, είπε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup. «Υπάρχουν μερικά θέματα ακόμα ανοικτά, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες για να τα ολοκληρώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι «τα ανοικτά θέματα είναι γνωστά και οι ελληνικές αρχές δουλεύουν σκληρά για την ολοκλήρωσή τους». Ο ίδιος τόνισε ότι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα φέτος «δεν είναι αμελητέο ποσό, καθώς ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Στο επόμενο Eurogroup του Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τη μεταμνημονιακή έκθεση που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί από την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα και θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει. Εκτός από τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, οι θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωση και των 16 προαπαιτουμένων σε μια σειρά από τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, στους οποίους παρατηρείται και εκεί ολιγωρία και μεγάλες καθυστερήσεις. «Δεν μπορώ να σας πω τώρα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ανάλογα με την απόφαση του Eurogroup θα προχωρήσουν και οι ψηφοφορίες σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη που χρειάζονται κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εγκρίνουν οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα. Μια αρνητική εισήγηση θα είχε ως επίπτωση τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη να μην εγκρίνουν και την εκταμίευση, δυσχεραίνοντας το κλίμα όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *