Θεσπίζεται επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ

Για το επίδομα παιδιού θα τεθεί ως προϋπόθεση η υποβολή βεβαίωσης επαρκούς φοίτησης, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη Βουλή αναμένεται να εισαχθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θεσπίζεται το επίδομα γέννας, αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια διαμονής στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών που δικαιούνται επιδόματα παιδιού και στέγασης και ορίζεται ως αφορολόγητο και ακατάσχετο το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στον τομέα της πρόνοιας, με την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να ξεκαθαρίζει ότι αφενός δεν κόβεται κανένα επίδομα, αφετέρου θεσμοθετείται το επίδομα γέννας για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής, ως ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του έντονου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Βέβαια, στο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα, αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησης του νέου επιδόματος καθώς και των επιδομάτων στέγασης και παιδιού στους πολίτες τρίτων χωρών, καθώς πλέον θα απαιτείται η 10ετής παραμονή μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Οσον αφορά το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση λήψης και η βεβαίωση ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αναλυτικά, στο πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου θεσπίζεται το επίδομα γέννησης, στις 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής. Η πρώτη δόση, ύψους 1.500 ευρώ, θα καταβάλλεται ύστερα από αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός εξαμήνου από τη γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, πρόκειται για ένα οριζόντιο –δημογραφικό και όχι προνοιακό– μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, οι γονείς με πολύ υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι οι 40.000 ευρώ τον χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς παιδί, ενώ το ποσό αυξάνεται στις 60.000 ευρώ τον χρόνο για ζευγάρι και φθάνει τις 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι με ήδη ένα παιδί. Το επίδομα γέννησης δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να το λάβουν εντός του 2020 περίπου 83.000 οικογένειες.

Αλλαγές προβλέπονται όσον αφορά τη νόμιμη και μόνιμη παραμονή των δικαιούχων τόσο του νέου επιδόματος όσο και των επιδομάτων στέγασης και παιδιού, στην Ελλάδα. Στην πράξη, τίθεται οριζόντια, για όλους τους νέους δικαιούχους πολίτες τρίτων χωρών, ως προϋπόθεση λήψης επιδόματος η 10ετής παραμονή στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζει τίποτα για τη λήψη του επιδόματος στέγασης και παιδιού, από ομογενείς, Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δικαιούχους ασύλου, αλλά και δικαιούχους «επικουρικής προστασίας». Οι αλλαγές αφορούν μόνο πολίτες τρίτων χωρών και μόνο στην περίπτωση που είναι νέοι δικαιούχοι. Οι παλαιοί, που έλαβαν το 2015 επίδομα στέγασης ή παιδιού καθώς είχαν συμπληρώσει 5ετή νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα, αν εξακολουθούν να πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Στην πράξη, οι αλλαγές αφορούν όσους μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά το 2014 και, πλέον, απαιτείται η 10ετής νόμιμη παρουσία τους προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι κάποιου επιδόματος. Καθώς, μάλιστα, ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου γίνεται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η ηλεκτρονική υποβολή τους ξεκίνησε από το 2012 και μετά, στην πράξη, για το 2020 αρκεί να αποδεικνύεται η 8ετής παραμονή στη χώρα. Η 10ετία θα μπορεί να ελεγχθεί από το 2022 και μετά. Ειδικά για το επίδομα παιδιού, με στόχο την ένταξη των επιδοτούμενων τέκνων με ομαλό τρόπο στην κοινωνία, θα τεθεί ως προϋπόθεση υποβολής βεβαίωσης επαρκούς φοίτησης, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα παιδιά παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το έγγραφο θα παρέχεται από το υπουργείο Παιδείας, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα αυτό να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής του e-school. Με το ίδιο σχέδιο νόμου θα μετονομαστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Επίδομα, σε συνέχεια της συνταγματικής κατοχύρωσής του, ενώ θα οριστεί ότι όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ, την ίδια ημέρα, και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *