Ικανοποίηση για Λαγκάρντ από την κυβέρνηση

Συνάντηση με τους νέους περιφερειάρχες είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επισήμως, δεν υπήρξε σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις με τις οποίες η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε από το Ευρωκοινοβούλιο ανοικτό παράθυρο για τη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι όμως σαφές, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της τοποθέτησης της εκλεκτής της Γαλλίας για την κεφαλή του ευρωσυστήματος, ότι κινούνται στo πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια συμφωνία για τη μείωση των πλεονασμάτων και έρχονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ευρωπαϊκών επαφών του, όπου τέθηκαν οι βάσεις για το ελληνικό αίτημα.

«Πρώτα μεταρρυθμίσεις και ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας», και μετά η συζήτηση για τα πλεονάσματα (το 2021), είναι το μότο που επανέλαβε ο πρωθυπουργός στις επαφές του στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Χάγη. Τα υπόλοιπα αφορούν τις συζητήσεις με τους θεσμούς, και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όταν η κυβέρνηση αποδείξει στην πράξη ότι θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που αλλάζουν τη δυναμική της οικονομίας, τότε θα πετύχει τον στόχο. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενόψει και της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση προχωρεί σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και μιλάει –όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας– για «νέα, πιο φιλική προς τις επενδύσεις φιλοσοφία», δείχνοντας το Ελληνικό, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά και την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Αντίστοιχα μηνύματα εκπέμπει, εξάλλου, και η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

Το μομέντουμ τόσο των προαναφερθέντων κινήσεων όσο και των επισκέψεων του πρωθυπουργού στρώνει, εξάλλου, το χαλί της πρώτης πρωθυπουργικής εμφάνισης του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, όπου αναμένεται να κάνει την πρώτη αποτίμηση της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και να δώσει το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των επενδύσεων και των φοροελαφρύνσεων, χωρίς, πάντως, να ξεχνάει τη μεσαία τάξη. Οι συσκέψεις στο Μαξίμου για τη ΔΕΘ συνεχίζονται και δεν αποκλείονται εξαγγελίες είτε για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είτε για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πάντως, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε χθες ότι είναι «άλλο η εξαγγελία και άλλο η υλοποίηση» και είπε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ μίλησε για «σταδιακή υλοποίηση». Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να αποκλείεται μια έκπληξη άλλου τύπου, στα πρότυπα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο μέτωπο της καθημερινότητας, ο κ. Μητσοτάκης σηματοδότησε τη συνεργασία με τις περιφέρειες σε τακτικό επίπεδο, με προτεραιότητα την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, επαναλαμβάνοντας, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, τη θεσμοθέτηση ενός «δεύτερου» υπουργικού συμβουλίου, που θα συνεδριάζει ανά δίμηνο με τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τους με τους υπουργούς, αλλά και με τους γενικούς γραμματείς.

Διαγραφή

Παρελθόν, εν τω μεταξύ, αποτελεί από χθες για τη Ν.Δ. ο Θεόδωρος Γιάνναρος, στέλεχος του τομέα Υγείας του κόμματος και παλαιότερα διοικητής του Νοσοκομείου «Ελπίς», για ρατσιστική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Στεργίου, διεγράφη. Αφορμή, η απάντησή του σε ανάρτηση μετανάστη, στην οποία τον αποκαλούσε «πίθηκο», και η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *