Καρκίνος ωοθηκών: Εξέταση αίματος τον εντοπίζει έως και δύο χρόνια νωρίτερα

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν έναν βιοδείκτη που βοηθά στον εντοπισμό του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν στο Nature
Νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δυο έτη νωρίτερα από τη μέχρι τώρα δυνατότητα των ιατρικών εξετάσεων, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στις ωοθήκες διαγιγνώσκονται αργά με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να είναι λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματικές.
Αν αυτή η μορφή καρκίνου διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο υπάρχουν 90% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης, ενώ οι πιθανότητες αυτές κατά τη διάγνωση του στο τρίτο ή τέταρτο στάδιο είναι μόνο 22%.
«Η ανάπτυξη επομένως εύστοχων διαγνωστικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου γυναικολογικού καρκίνου έχει ιδιαίτερη σημασία», υποστηρίζει η Δρ. Rachel Shaw, διευθύντρια έρευνας στον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cancer Research.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνου στις γυναίκες. Οι μισές από τις ασθενείς ζουν έως πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ το ένα τρίτο έως 10 χρόνια.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν εξετάσεις αίματος 80 ατόμων σε μια περίοδο επτά ετών και αρχικά εντόπισαν έναν βιοδείκτη που βοηθά στον εντοπισμό του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών και στη συνέχεια δημιούργησαν μια άλλη εξέταση που μετρά αυτόν τον δείκτη.
«Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει δείγματα αίματος και να εντοπίσει οποιαδήποτε μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η μέθοδος αυτή διαγιγνώσκει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι επέτρεπαν οι εξετάσεις μέχρι σήμερα», λέει ο Bobby Graham από το Πανεπιστήμιο του Κουίνς στο Μπέλφαστ και συγγραφέας της μελέτης.
https://ygeiamou.gr Labels Άρθρα, Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *