Κατακερματισμός «λαϊκής» Δεξιάς ενόψει κάλπης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Διασπασμένη στα «τρία» και χωρίς προοπτικές ενοποίησης, που θα έδιναν έστω κάποια δυναμική, είναι αυτή τη στιγμή η περίφημη «σύμπραξη» πολιτικών προσώπων από το κεντροδεξιό φάσμα για την κοινή τους κάθοδο στις ευρωεκλογές. Χθες, με μια μάλλον αιφνιδιαστική πρωτοβουλία ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης μετέβη στον Αρειο Πάγο προχωρώντας στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, με το όνομα «Ελληνες Ριζοσπάστες», προκειμένου να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η κίνηση κρίνεται αιφνίδια, καθώς το τελευταίο διάστημα φερόταν από δημοσιεύματα ως πιθανός σύμμαχος με τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δηλώσει δημοσίως πως θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να αναγγέλλει την ίδρυσή του. Στις 4 Ιανουαρίου μάλιστα είχε δημοσιοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ Αντώναρου και Τσιτουρίδη, με τη συμμετοχή των κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Χρήστου Ζώη, η οποία είχε τροφοδοτήσει περαιτέρω τα σενάρια συνεργασιών των εν λόγω στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό ρόλο στην απόφαση του κ. Σάββα Τσιτουρίδη να κινηθεί αυτόνομα έπαιξε το γεγονός των σφοδρών επιθέσεων του κ. Αντώναρου στον κ. Μητσοτάκη. Συνομιλητές του πρώην υπουργού λένε πως δεν τον αφορά η αντιπαλότητα ούτε με τον κ. Μητσοτάκη ούτε με τον κ. Τσίπρα, αλλά ενδιαφέρεται να μιλήσει αυστηρά με γνώμονα τις ευρωεκλογές και στο πλαίσιο αυτό «αν ο κ. Αντώναρος μιλήσει με θέσεις, είναι ευπρόσδεκτος».

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν πως ο κ. Τσιτουρίδης βρίσκεται σε συνομιλίες με την κ. Παπακώστα και τον πρώην υπουργό Αρη Σπηλιωτόπουλο. Η συγκεκριμένη διαρροή προήλθε από το ΑΠΕ πριν από την κίνηση του κ. Τσιτουρίδη και πολλοί έσπευσαν να τη χρεώσουν στη νυν υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αποδίδοντας υστεροβουλία «να καπελώσει τις εξελίξεις». «Η κ. Παπακώστα είναι υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και έχει να υπερασπιστεί αυτό το έργο. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες εξαρτήσεις», σχολίαζαν στην «Κ» συνεργάτες του κ. Τσιτουρίδη.

Διάψευση διαρροών

Παράλληλα και ο κ. Σπηλιωτόπουλος πήρε θέση για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, διαψεύδοντας επίσης (News 24/7) τις διαρροές: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί το όνομά μου εμπλέκεται σε αυτά τα δημοσιεύματα, παρά μόνο γιατί συνομιλώ και ζυμώνομαι με παλιούς και καλούς συναδέλφους», είπε. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, άλλωστε τυπικά δεν έχει αποχωρήσει από τη Ν.Δ., όπως είπε και ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν κληθεί από την Πειραιώς, θα συστρατευθεί με τη Ν.Δ.: «Δεν έχω αποχωρήσει ούτε διαγραφεί από τη Ν.Δ.», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας –ήπια είναι η αλήθεια– δυσαρέσκεια για τη μη αξιοποίησή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώναρος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείει, πάντως, συνεργασία με τα κόμματα του κ. Τσιτουρίδη και της κ. Παπακώστα, αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο της μη εμπλοκής του στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τούτων δοθέντων ο στόχος πλαγιοκόπησης της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές από ένα νέο σχήμα μάλλον αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, καθώς έχουν διαμορφωθεί πλέον τρεις διαφορετικοί πόλοι, χωρίς πολλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ τους.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *