Καταπολεμήστε τις φλεγμονές με αυτές τις τροφές

38Η φλεγμονή είναι το σύνολο των μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός για να αντιδράσει στην επίθεση διάφορων βλαπτικών παραγόντων.
Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες (διάρκειας λίγων ημερών) και σε χρόνιες (μεγαλύτερης διάρκειας).
Μία φλεγμονή εκδηλώνεται με κοκκινίλα, πρησμένες αρθρώσεις που εκπέμπουν θερμότητα, πόνο, πυρετό, κρυάδες, ατονία, πονοκεφάλους κλπ.
Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδη δράση, μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία του οργανισμού.
Ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει στοιχεία που προστατεύουν από τις εκφυλιστικές νόσους των αρθρώσεων και το διαβήτη. Μπορείτε να κάνετε μαλάξεις με ζεστό ελαιόλαδο για να καταπολεμήσετε το πρήξιμο σε φλεγμονές που έχουν προκληθεί από αρθρίτιδες και κράμπες.
Σκόρδο
Το σκόρδο έχει πλήθος στοιχείων με αντιφλεγμονώδη και θεραπευτική δράση. Καταναλώστε 2-3 ωμές σκελίδες καθημερινά με άδειο στομάχι για καλύτερα αποτελέσματα. Χρησιμοποιήστε το σκόρδο στη μαγειρική σας, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να το πάρετε και σε κάψουλες.
Σολομός
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στο σολομό, μειώνουν τα επίπεδα κυτοκινών, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη φλεγμονής. Καταναλώστε άφοβα σολομό, αλλά μην τον μαγειρεύετε υπερβολικά γιατί χάνει τα πολύτιμα λιπαρά του.
Τζίντζερ
Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ έχει συστατικά που δρουν κατά της φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο, κάνοντάς το αποτελεσματικό σε περιπτώσεις οξείας, αλλά και χρόνιας φλεγμονής. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, που έκαναν τακτική κατανάλωση τζίντζερ, παρατήρησαν ελάττωση του πόνου, αλλά και βελτιωμένη κίνηση.
Η λήψη του τζίντζερ μπορεί να γίνει είτε με τη μορφή αφεψήματος, ενώ το μασάζ με λάδι πιπερόριζας στην προβληματική περιοχή, μπορεί επίσης να έχει ανακουφιστική δράση.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες και, ιδιαίτερα, οι μοβ γλυκοπατάτες έχουν αντφλεγμονώδη δράση, εξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσής τους σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E και το Α και Β καροτένιο έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα.
Καρύδια
Η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών σε άλφα-λινολενικό οξύ, τα κάνει συμμάχους του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές, γι’ αυτό και η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προστατέψει από χρόνιες ασθένειες, όπως τα νοσήματα που πλήττουν την καρδιά, η αρθρίτιδα, ενώ ενισχύσει την υγεία των οστών.
onmed.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *