Καταρράκτης: Προλάβετε τον με διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι
η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να προλάβει την εκδήλωση καταρράκτη στα μάτια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσαν στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology…
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έγινε μεταξύ διδύμων και δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και από τους γενετικούς παράγοντες, όσον αφορά την εξέλιξη και τη σοβαρότητα του καταρράκτη, της συχνότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων, διεθνώς.
Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν μειωμένη ή έχουν τυφλωθεί λόγω καταρράκτη.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Δρ Κρις Χάμοντ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή κάθε μίας με την πρόοδο του καταρράκτη της στην ηλικία περίπου των 60 ετών και, στη συνέχεια, ξανά μετά από δέκα έτη.
Στην αρχή της μελέτης, όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Στο τέλος της έρευνας, μετά από μια δεκαετία, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη.
Οι κληρονομικοί-γενετικοί παράγοντες υπολογίστηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%).
Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.
Ο καταρράκτης – πλην του παιδικού- εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και «θολώνει» σταδιακά τον φακό του ματιού λόγω προϊούσας οξείδωσης. Το γιατί η βιταμίνη C ανακοπτει τον καταρράκτη παραμένει άγνωστο προς το παρόν, αλλά πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Το φυσικό υγρό το οποίο περιβάλλει τον φακό του ματιού, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η προσθήκη έξτρα βιταμίνης C μέσω των τροφών φαίνεται πως παρέχει πρόσθετη προστασία.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, από την έρευνά τους τουλάχιστον, προκύπτει ότι η προστατευτική δράση αφορά τις τροφές (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και όχι τα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C.
«Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, πιθανώς είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την επιδείνωσή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C» καταλήγει ο Δρ Χάμοντ.
Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *