«Κλειδωμένα» σε κρυπτονομίσματα εκατομμύρια δολάρια

«Κλειδωμένα» σε κρυπτονομίσματα εκατομμύρια δολάρια

REUTERS/Dado Ruvic

Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (ψηφιακών νομισμάτων, σαν το Bitcoin) του Καναδά αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε ψηφιακό «συνάλλαγμα» αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ιδρυτή του.

Όπως αναφέρει το BBC, το Quadriga υπέβαλε αίτημα για προστασία από πιστωτές και εκτιμά πως αγνοούνται κρυπτονομίσματα αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (137 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ)), καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά από τον θάνατο του Τζέραλντ Κότεν τον Δεκέμβριο και μετά. Ο 30χρονος Κότεν είχε την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση των ποσών και των κρυπτονομισμάτων.

Σε δικαστικά έγγραφα αναφέρεται πως η χήρα του, Τζένιφερ Ρόμπερτσον, λέει ότι το laptop από το οποίο ο Κότεν διαχειριζόταν τα θέματα της εταιρείας είναι κρυπτογραφημένο και η ίδια δεν έχει κωδικό ή recovery key. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου, δεν μπόρεσα να τα βρω κάπου γραμμένα» λέει στην κατάθεσή της.

Η εταιρεία προσέλαβε ειδικό ερευνητή για να δει εάν μπορούν να ανακτηθούν στοιχεία, αλλά οι προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει πολλούς καρπούς, καθώς ανακτήθηκαν μόλις λίγα νομίσματα και κάποιες πληροφορίες από τον υπολογιστή και το τηλέφωνο του εκλιπόντος. Παράλληλα, η εταιρεία διερευνά εάν θα μπορούσαν να «ασφαλιστούν» κάποια από τα νομίσματα σε άλλα ανταλλακτήρια.

Περίπου 115.000 χρήστες του Quadriga έχουν χρήματα σε προσωπικούς λογαριασμούς και η εταιρεία εκτιμά πως χρωστά συνολικά περίπου 250 δολάρια Καναδά (190 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), περιλαμβανομένων 70 εκατ. σε «σκληρό» συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το μεγαλύτερο μέρος των κρυπτονομισμάτων κρατούνταν σε «cold wallet» ή «cold storage», δηλαδή offline, για προστασία από χάκερ και κλοπές.

Η εταιρεία είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας τον Ιανουάριο του 2018, όταν η τράπεζα CIBC «πάγωσε» 25,7 εκατομμύρια δολάρια Καναδά, λόγω προβλημάτων ως προς την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών τους. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν από τη στιγμή που ο Κότεν πέθανε αιφνιδιαστικά, λόγω επιπλοκών από τη νόσο του Crohn, ενώ ταξίδευε στην Ινδία.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *