Κομβική μεταγραφή στο Νο1 για την ΑΕΚ

1Τόσες ημέρες, κεντρικό θέμα συζήτησης στα μεταγραφικά της ΑΕΚ, είναι οι θέσεις της επιθετικής γραμμής κυρίως, και εσχάτως, προς το τέλος της εβδομάδας, αυτή του στόπερ. Στο ποδόσφαιρο όμως, τεράστια διαφορά, όση θα σου κάνει ένας μεγάλος επιθετικός ή ένας μεγάλος χαφ, θα σου κάνει κι εκείνος που θα υπερασπιστεί την εστία της ομάδας. Μπορεί πάνω στην επιλογή του πορτιέρο, να πέφτουν τα λιγότερα φώτα, αφού σε σπάνιες περιπτώσεις ο τερματοφύλακας, συγκεντρώνει πάνω του, τόση δόξα σαν μεταγραφικός στόχος, αλλά είναι από τις δύο-τρεις πιο σημαντικές κινήσεις, στις οποίες οφείλει μια ομάδα να πετυχαίνει.

Διαχρονικά οι ομάδες της ΑΕΚ που πέτυχαν είχαν εξαιρετικούς γκολκίπερ. Από την εποχή της μεγάλης πορείας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τους Στεργιούδα και Χρηστίδη. Μετέπειτα όταν πήρε τον τίτλο του 1989, με τις καθοριστικές επεμβάσεις όλη την χρονιά του Σπύρου Οικονομόπουλου. Στα τρία διαδοχικά πρωταθλήματα με τους εξαιρετικούς Ατματσίδη και Μήνου, που ήταν οι δύο από τους τρεις τερματοφύλακες που πήγαν στο Μουντιάλ των Η.Π.Α.

Αργότερα, στις πρώτες νίκες της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, η «Ένωση» είχε τον εξαιρετικό Στέφανο Σορεντίνο, που ακόμα κάνει καριέρα στο Καμπιονάτο. Το 2008, αν ο Μάχο αγωνιζόταν ως βασικός από την αρχή, αντί για τον Μορέτο, η ιστορία ίσως να ήταν τελείως διαφορετική, ενώ και ο Σεμπάστιαν Σάχα, είχε κι αυτός πολλές καλές στιγμές (όπως και κάποιες που κανείς δεν θέλει να θυμάται). Ο καλός τερματοφύλακας έχει κομβική σημασία, όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά και για οποιαδήποτε ομάδα. Αν η ΑΕΚ, είχε έναν έμπειρο πορτιέρο στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, ένα από τα δύο γκολ θα τα είχε αποφύγει…

Από τις τρεις περιπτώσεις που γράφτηκαν σήμερα στον Τύπο, για τα δικά μου δεδομένα, ο Χάβι Βάρας, θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Πορτιέρο, έστω και αναπληρωματικός το μεγαλύτερο διάστημα σε μια εξαιρετική Σεβίλλη, αλλά και με παραστάσεις από το ισπανικό πρωτάθλημα, θεωρώ πως αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Τον Κούτσιακ, πολλοί θα τον θυμάστε, μιας ήταν ο πορτιέρο της Βασλούι, τη σεζόν 2009-10, όταν η «Ένωση» αντιμετώπισε τους Ρουμάνους. Αυτό που ίσως να είναι πιο ασθενές στη μνήμη μας, είναι πως ο συγκεκριμένος πορτιέρο, είχε απασχολήσει την «Ένωση» το καλοκαίρι του 2005, σαν πρώτη επιλογή, αλλά τελικά είχε προκύψει στην ΑΕΚ, με την επιμονή του Ίλια Ίβιτς, το «λαχείο» με τον Στέφανο Σορεντίνο.

Πηγη sportfm

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *