Κονδύλια 2,7 δισ. από το σχέδιο Γιούνκερ στην Ελλάδα

Εως το 2022, το σχέδιο Γιούνκερ θα έχει δημιουργήσει 1,7 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ελλάδα είναι η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με βάση τον απολογισμό που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 2,716 δισ. ευρώ, ενώ το παραπάνω μαζί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 12,073 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες όπως οι Cosmote, Agrifarm και η System Sunlight, εταιρεία μπαταριών με έδρα την Ξάνθη, αλλά και η Creta farms, της οποίας πλέον η πορεία δεν ενθουσιάζει τους αρμοδίους. Μετά την Ελλάδα, οι πρώτες χώρες κατά σειρά ύψους επενδύσεων που κινητοποίησε το ΕΤΣΕ σε σχέση με το ΑΕΠ τους, είναι η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Συνολικά οι επενδύσεις του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ έχουν αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 0,9% και έχουν δημιουργήσει 1,1 εκατ. πρόσθετες θέσεις εργασίας. Εως τον Οκτώβριο του 2019, το σχέδιο Γιούνκερ είχε κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 439,4 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ περισσότερες από ένα εκατ. νεοφυείς και μικρές επιχειρήσεις αναμένεται τώρα να ωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

«Εως το 2022, το σχέδιο Γιούνκερ θα έχει δημιουργήσει 1,7 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας της Ε.Ε. και θα έχει αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,8%. Πάντοτε έλεγα ότι το σχέδιο δεν αποτελούσε πανάκεια. Ομως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδότηση στην οποία δεν είχαν πρόσβαση πριν», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και εμπνευστής του σχεδίου, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Το 70% περίπου των επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν, προέρχεται από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο Γιούνκερ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *