Κρίσιμη η νέα φάση του στρατηγικού διαλόγου με ΗΠΑ

Τζέφρεϊ Πάιατ, Φίλιπ Ρίκερ και Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνάντησή τους χθες στην Αθήνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στον στρατηγικό διάλογο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή εντός του φθινοπώρου στην Αθήνα, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας και ΗΠΑ. Οπως ανέφερε χθες ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, οι συζητήσεις γίνονται ενόψει του στρατηγικού διαλόγου, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην «ευελιξία» και στην «εναλλασσόμενη ανάπτυξη» και λιγότερο στη σταθερή παρουσία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να αλλάξει τη συμφωνία (που ανανεώνεται ετησίως από τον Νοέμβριο του 1990), προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν για περιορισμένες χρονικές περιόδους αμερικανικές μονάδες. Αρα, όπως υπογράμμισε ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, πρόκειται κυρίως για προσωρινές σταθμεύσεις (όπως τα UAVs τύπου), συνεκπαιδεύσεις και διευκολύνσεις χρήσεων των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ε.Δ. Κυρίως, πρόσθεσε, μια τέτοια νέα συμφωνία θα ανοίξει τη ροή χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ για εγκαταστάσεις και άλλες υποστηρικτικές εργασίες.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας ότι σκοπός των κυρώσεων για τους S-400 είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς. Χαιρέτισε την «υπεύθυνη», όπως είπε, στάση της Ελλάδας σε όσα ακολούθησαν μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και επισήμανε ότι οι ανοικτές γραμμές είναι σημαντικές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία. Ο ανώτατος αξιωματούχος περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως μια «εξαιρετική λύση» και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο. Η ατμόσφαιρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις φαίνεται και από τις συζητήσεις που έγιναν χθες ανάμεσα στον εκτελούντα καθήκοντα βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στη συνάντηση του κ. Ρίκερ με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή ήταν παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος επισήμανε αργότερα (μέσω Twitter) ότι «η δέσμευσή μας στην ελληνοαμερικανική αμυντική σχέση και σε θέματα ασφαλείας είναι ατσάλινη». Ο κ. Ρίκερ βρισκόταν στην Αθήνα μέχρι και χθες, ενώ σήμερα έχει ορισμένες επαφές στη Θεσσαλονίκη από όπου και θα αναχωρήσει για τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην Αθήνα συναντήθηκε, επίσης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αλλά και με κυβερνητικά στελέχη όπως οι Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε, επίσης, με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στην Ελλάδα και δη στην 110 Π.Μ., στη Λάρισα, βρέθηκε χθες και ο διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης Τοντ Γουόλτερς, όπου μίλησε για τις αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας – ΗΠΑ και για τη βάση της Σούδας, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου.

Στον κ. Ρίκερ ετέθησαν από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και τον ρόλο της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι χθες το τουρκικό υπ. Εθνικής Αμυνας προχώρησε στη δημοσιοποίηση ακόμη ενός προπαγανδιστικού βίντεο, το οποίο δείχνει αεροναυτικές δυνάμεις και UAVs να δραστηριοποιούνται γύρω από τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *