Κυρ. Μητσοτάκης: Πρωτοφανής διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Παρά την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, υπογράμμισε το μεσημέρι της Παρασκευής από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα, παράλληλα, ότι σύντομα η χώρα θα βγει σε ήρεμα νερά, στον δρόμο της ανάπτυξης.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, λίγα 24ωρα πριν από την ενημέρωση των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, στην κλειστή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την προσεχή Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι δύο τα κρίσιμα μέτωπα με την Τουρκία: Το πρώτο είναι η επιθετική της στάση. Μετά παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ Κύπρου, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, είπε, χαρακτηρίζοντας άκυρο το έγγραφο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη. Το δεύτερο ζήτημα που κυριάρχησε στις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι το μεταναστευτικό. Η γειτονική χώρα, δεν τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κοινή δήλωσή της με Ε.Ε., τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ειδικά για το θέμα με το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα κείμενα που επικαλείται η Αγκυρα για θαλάσσιες ζώνες, δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα. Είναι ανιστόρητα και αγεωγράφητα καθώς καταργούν ελληνικά νησιά, ενώ οδήγησαν και την Τουρκία σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Ακόμα και εντός ΝΑΤΟ, που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση γείτονος χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα της γείτονος».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση: «Προετοιμαζόμαστε και εμείς προφανώς για επόμενα βήματά μας. Χθες μόνοι τους ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους. Δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Είναι παράνομο, αλλά και δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην ισχύσει». Υπό το πρίσμα αυτό αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στη χώρα μας: «Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός. Η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, οπότε δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία. Πολύ σημαντική η επίσκεψη. Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει». Για να συμπληρώσει ο κ. Μητσοτάκης: «Η χώρα έχει δυνατούς και σωστούς συμμάχους στο ζήτημα και μου δίνει πρόσθετη δύναμη. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο σημείο αυτό, πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη την έντονα επικριτική τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς: «Ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα που ήμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. Ελπίζω να μην είναι μόνο αυτός ο εαυτός του» είπε, για να προσθέσει: «Λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Ομως εγώ δεν θα κάνω θέμα κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Χρειάζεται ενότητα, και σωστές επιλογές συμμάχων.

Στην ανάγκη ενότητας, πάντως, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, το μεταναστευτικό. Επανέλαβε όσα είπε σχετικά στον κ. Ερντογάν, και παράλληλα παρουσίασε εκ νέου τις πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες: «Φύλαξη συνόρων, ανακούφιση νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία ασυνόδευτων παιδιών». Για να καταλήξει λέγοντας ότι καθώς το ζήτημα θα διαρκέσει για πολύ καιρό, απαιτούνται ενότητα, αποφασιστικότητα, ανθρωπιά αλλά και υπομονή εκ μέρους των Ελλήνων.

Η Φ. Γεννηματά.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι είναι απαραίτητη η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών: «Κύριε Μητσοτάκη, δεν έχουμε απλώς «δυσκολίες» στην σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Υποτιμάτε το πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζετε έτσι. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό επιμένω για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χρήσιμη είναι μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα, καλή γειτονία. Είμαστε οι πρώτοι που επιζητούμε διάλογο. Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από την γείτονα χώρα, πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή την θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτή την θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις , ούτε για παραχωρήσεις».

«Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, έμπρακτη αρχή εκ μέρους της Τουρκίας, αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης. είναι μια σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη», σχολίασε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Για να συνεχίσει: «Είναι τουλάχιστον άδικη η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας. Ο σύντροφος Αλ. Τσίπρας ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στα εξόχως προβληματικά ζητήματα που έθεσε, όπως για τη διγλωσσία για κρίσιμο ζήτημα των Μέσων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *