Κωδικός «προγραμματικές»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στρέφει ο πρωθυπουργός, καθώς οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από το βήμα της Βουλής θα ξεπερνούν κατά πολύ το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. που είχε παρουσιάσει προεκλογικά. Δεν αποκλείονται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και εκπλήξεις που θα αφορούν συγκεκριμένα έργα στην Αθήνα (και όχι μόνο), αλλά και εξαγγελίες που αφορούν την οικονομία και συγκεκριμένα τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η κυβέρνηση τρέχει ούτως ή άλλως με ιλιγγιώδεις ταχύτητες προκειμένου να αλλάξει το κλίμα ήδη μέσα στο καλοκαίρι, όπως φαίνεται και από την επίθεση προγραμματικής γοητείας που κάνει στους θεσμούς, καθώς με αφορμή την παρουσία εκπροσώπων τους στην Αθήνα, θα γίνουν συναντήσεις γνωριμίας με σειρά υπουργών.

Μάλιστα, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα είναι ακόμα πιο αναλυτικό στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, καθώς το βάρος πέφτει στη συζήτηση με τους θεσμούς για τις 120 δόσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει ότι όχι μόνο δεν θα δημιουργήσουν «τρύπα» στα δημοσιονομικά, αλλά ενδέχεται να αποφέρουν και έσοδα στη βάση του σχεδίου που προτείνει το οικονομικό επιτελείο για μεγαλύτερη ευελιξία εισόδου στη ρύθμιση και μεγαλύτερη δυσκολία στην έξοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο του βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για την επόμενη τετραετία, ενώ στην τελική φάση βρίσκεται και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η συζήτηση θα αρχίσει το απόγευμα του Σαββάτου (στις 18.00) με την ομιλία του πρωθυπουργού και επιθυμία του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τον λόγο στην τριήμερη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση να λάβουν όχι μόνο οι υπουργοί, αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και κυρίως οι βουλευτές. Εξάλλου, για αύριο το πρωί έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή είχε χθες το μεσημέρι στη Βουλή ο πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα αφότου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση, σύμφωνα με το Μαξίμου, συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς και οι προοπτικές που διανοίγονται μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη θερμή στήριξη και τη συμβολή του στη νίκη της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε θιασώτης της «καταιγίδας» σε όλα τα μέτωπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν θέματα μέσα στο καλοκαίρι και ιδιαίτερα στο φορολογικό και στο θέμα της ΔΕΗ.

Χθες, με τις ανακοινώσεις των υπόλοιπων 24 γενικών γραμματέων που θα αναλάβουν άμεσα καθήκοντα στα υπουργεία, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της τοποθέτησης των γενικών και ειδικών γραμματέων. Απομένει πλέον μόνο ο ορισμός των γραμματέων που θα στελεχώσουν την προεδρία της κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση, καθώς στο παρελθόν χρειάζονταν ακόμη και μήνες για να στελεχωθούν οι κρίσιμες αυτές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ενώ μιλούσαν για στελέχη που κάνουν πράξη την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

24 νέοι γενικοί γραμματείς

Yπουργείο Εξωτερικών: Υπηρεσιακός Γραμματέας ΥΠΕΞ (Πρέσβης Α΄): Θεμιστοκλής Δεμίρης, Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας: Γρηγόρης Δημητριάδης, Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού: Γιάννης Χρυσουλάκης, Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων: Κωστής Αλεξανδρής. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης: Αποστόλης Δημητρόπουλος, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Αναστασία Γκίκα, Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης: Γιώργος Βούτσινος, Γ.Γ. Θρησκευμάτων: Γιώργος Καλαντζής. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Γ.Γ. Εργασίας: Αννα Στρατινάκη, Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παυλίνα Καρασιώτου, Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: Μαρία Συρεγγέλα, Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Γιώργος Σταμάτης. Υπουργείο Υγείας: Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας: Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού: Παναγιώτης Πρεζεράκος. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γ.Γ. Πολιτισμού: Γεώργιος Διδασκάλου. Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πάνος Αλεξανδρής. Υπουργείο Εσωτερικών: Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης: Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γ.Γ. Ιθαγένειας: Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα: Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων: Μανώλης Γραφάκος. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Γ.Γ. Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών: Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής: Χριστιάνα Καλογήρου. Υπουργείο Τουρισμού: Γ.Γ. Τουρισμού: Κώστας Λούλης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (Στέλιος Πέτσας): Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Γιάννης Μαστρογεωργίου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *