Κόκκινα δάνεια και πολιτική αβεβαιότητα βυθίζουν τις τραπεζικές μετοχές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Απογοητευτική έως τραγική χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την εικόνα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, εκφράζοντας φόβους για μία επανάληψη του 2018, όταν ο κλάδος βίωσε ισχυρότατες πιέσεις η οποίες έφθασαν στον βαθμό της κατάρρευσης, με τη «βουτιά» να αγγίζει ακόμα το 80%.

Αν και η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ένα ράλι ανακούφισης της τάξης του 10% δημιουργώντας προσδοκίες για «καλύτερες μέρες» προσεχώς, το σκηνικό ωστόσο ανατράπηκε πλήρως και μέσα σε έξι συνεδριάσεις (από τις 10/1) ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 19,4%, φθάνοντας χθες σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στις 378,48 μονάδες. Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τελούν υπό διαπραγμάτευση πλέον κάτω από το 1 ευρώ, με τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους να διαμορφώνεται στα μόλις 3,66 δισ. ευρώ, 58% χαμηλότερα από περίπου 8,7 δισ. ευρώ που διαμορφωνόταν ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Οι αναλυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει για ένα έτος-φωτιά για την Ελλάδα το 2019, επισημαίνοντας πως οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα είναι οι εκλογές και η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου – οι τελευταίες συνεδριάσεις το απέδειξαν. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης οδηγήθηκε σε «βουτιά» 6,11%, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε σε ιστορικά χαμηλά με απώλειες 9,54% στο 0,9100 ευρώ, ενώ σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 3,55% στο 0,6800 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση της τάξης του 4,2% στο 0,9580 ευρώ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της επίπεδα (0,93 ευρώ), ενώ και η Eurobank (πτώση 2,67% στο 0,4964 ευρώ) δεν απέχει πολύ, πλέον, από τα ιστορικά χαμηλά (0,4440 ευρώ). Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, εξηγώντας πως όσοι επενδυτές επιλέγουν να βγουν από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών σημαίνει πως δεν βλέπουν κάποιο ορατό κόστος από αυτή τους την κίνηση.

Δεν εκτιμούν πως στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει κάτι θετικό για την οικονομία, τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν προχωρούν με τον ρυθμό που θα απαιτεί η σοβαρότητα της κατάστασης, η απαισιοδοξία γύρω από τον κλάδο αλλά και τις προοπτικές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι διάχυτη, ενώ και ο θολός πολιτικός ορίζοντας ενισχύει την αβεβαιότητα, η οποία είναι και το «συστατικό» που μισούν περισσότερο οι επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, η αναιμική και ευάλωτη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος και είναι αναγκαίος για την κερδοφορία του κλάδου. Ηδη η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αρνείται να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως οι διεθνείς οίκοι βλέπουν χαμηλότερα επίπεδα για τις τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (Deutsche Bank και Keefe, Bruyette & Woods), ενώ τα short funds έχουν αρχίσει και επιστρέφουν δριμύτερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, το βρετανικό fund Lansdowne Partners προχώρησε σε αύξηση των αρνητικών του θέσεων επί των μετοχών της Alpha Bank, στο 0,75% από 0,60% πριν, καθώς και σε αύξηση των shorts του στην Eurobank στο 1,52% από 1,40%. Στις αρχές της εβδομάδας, το Oceanwood Capital Management είχε επίσης προχωρήσει σε αύξηση των shorts του στην Eurobank, στο 0,51%.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *