Λούκα Ντόντσιτς: Αρχίζει και μοιάζει με ρούκι

Λούκα Ντόντσιτς: Αρχίζει και μοιάζει με ρούκι

Η εξωφρενικά καλή ρούκι σεζόν του Λούκα Ντόντσιτς ήταν δεδομένο πως θα είχε και άσχημες στιγμές. Κόντρα στους Σπερς, ο Σλοβένος είχε την χειρότερη από αυτές. Θύμισε πράγματι ρούκι. Και δεν έχει καμία σημασία.

Ο Λούκα Ντόντσιτς… προσγειώνεται. Εξακολουθεί να είναι καλός. Εξαιρετικός για την ακρίβεια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ρούκι. Δεν παύει όμως να είναι ακριβώς αυτό: Ένας ρούκι. Και αυτό φάνηκε ειδικά κόντρα στους Σπερς.

Ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ πραγματοποίησε την χειρότερη εμφάνιση της καριέρας του κόντρα στο Σαν Αντόνιο στην ήττα των Μαβς me 105-112. Για την ακρίβεια, δεν ήταν απλώς κακός. Για τα δικά του δεδομένα ήταν απογοητευτικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 12 πόντους με 4/11 δίποντα, 1/7 τρίποντα, 1/9 βολές, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κοψίματα και 9 λάθη!

Το γεγονός ότι σε μία κάκιστη βραδιά ο Ντόντσιτς γέμισε την στατιστική του λέει πολλά για το ταλέντο του και την κλάση του. Την ίδια στιγμή όμως δεν γίνεται να παραβλέψει κάποιος ότι το ίδιο βράδυ απλώς δεν του… πήγε τίποτα. Σίγουρα υπάρχει το ελαφρυντικό ότι αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στο γόνατο και ότι απέναντί του είχε μία ομάδα που πάλευε για την ζωή της. Αυτό δεν αλλάζει ότι σιγά-σιγά ο Σλοβένος έχει μία λογική κάμψη. Υπάρχει λόγος όμως που συμβαίνει αυτό.

Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ

Ο Ντόντσιτς είναι με διαφορά ο πιο διαφημισμένος Ευρωπαίος που πήγε ποτέ στο ΝΒΑ. Οι απαιτήσεις που υπήρχαν από αυτόν θα μπορούσαν να λυγίσουν και τους καλύτερους. Ο ίδιος όμως όχι απλώς δεν λύγισε, αλλά διέλυσε κάθε πρόβλεψη, κάθε ταβάνι που έβαλαν άλλοι για αυτόν. Με την σεζόν να προχωράει όμως, ήταν λογικό κάποια στιγμή ο Ντόντσιτς να συνειδητοποιούσε ότι το ΝΒΑ είναι… άλλο άθλημα για έναν 19χρονο. Ακόμα και τον πιο μπαρουτοκαπνισμένο 19χρονο όλων των εποχών, τον MVP της EuroLeague.

Το ΝΒΑ δεν είναι απλώς η καλύτερη και πιο θεαματική λίγκα του κόσμου. Είναι και η πλέον απαιτητική, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Οι παίκτες χρειάζεται να δίνουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια την εβδομάδα. Η κούραση συσσωρεύεται, κάποια πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν. Οι βετεράνοι ξέρουν να διαχειρίζονται σωστά αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, γνωρίζουν πότε να φυλάνε δυνάμεις και πότε να ανεβάζουν ρυθμούς. Οι ρούκι το μαθαίνουν αυτό με τον… άσχημο τρόπο, πέφτοντας στον λεγόμενο “τοίχο των ρούκι” όταν συσσωρεύεται η κούραση και οι μικροτραυματισμοί. Όταν συμβαίνει αυτό, απλώς δεν είναι τόσο αποδοτικοί όσο συνήθως και αυτό τους εκνευρίζει, κάτι που συνέβη κάποια στιγμή και στον Ντόντσιτς πριν μερικές εβδομάδες. Και, σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και τώρα.

Ο Ντόντσιτς έχει κουραστεί. Έχει ενοχλήσεις στον αστράγαλο – που οδήγησαν σε δύο μαζεμένες απουσίες μετά το All Star Break – και τώρα έχει πρηστεί το γόνατό του, κάτι που τον ενοχλεί στις κινήσεις του. Αυτό δεν φαίνεται με μία πρώτη ματιά στους αριθμούς του, αφού μετά το All Star Break έχει 22.3 πόντους, 8.8 ριμπάουντ και 6 ασίστ μέσο όρο, έναντι 20.7 πόντων, 7.2 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ πριν από αυτό. Αν κάποιος όμως κοιτάξει λίγο πιο βαθιά θα δεί ότι ο Ντόντσιτς σουτάρει με 31% στο τρίποντο μετά την διακοπή και με 25% τον Μάρτιο, θα δει ότι σουτάρει με 62.7% στις βολές έναντι 72.2% που σούταρε νωρίτερα και υποπίπτει σε 4.6 λάθη έναντι 3.2 πριν την διακοπή. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν κούραση. Το γεγονός ότι ο Ντόντσις σκοράρει περισσότερο, παίρνει περισσότερα ριμπάουντ και μοιράζει οριακά περισσότερες ασίστ οφείλεται στο ότι έχει μεγαλύτερο ρόλο στην επίθεση της ομάδας, σουτάρει περισσότερο (σχεδόν 2 σουτ περισσότερα και 2 βολές περισσότερες ανά αγώνα σε σχέση με πριν την διακοπή) και – πολύ απλά – είναι… τόσο καλός που μπορεί ακόμα και όταν τα πράγματα δεν του πάνε καλά μπορεί να είναι παραγωγικός.

ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Ντόντσις έχει τραβήξει πολύ κουπί από την αρχή της σεζόν. Πρακτικά είδε το Ντάλας να χτίζει όλη την επίθεση γύρω του από ένα σημείο και μετά και τις αντίπαλες ομάδες να προσαρμόζουν τα πλάνα τους πάνω του. Στα μέσα της σεζόν είδε τους τρεις καλύτερους συμπαίκτες του (Τζόρνταν, Μάθιους, Σμιθ) να παραχωρούνται με ανταλλαγή και τον μέντορά του (Τζέι Τζέι Μπαρέα) να τραυματίζεται σοβαρά, με την πίεση να είναι παραγωγικός να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, αλλά κάποια στιγμή – απολύτως λογικά – κουράστηκε. Δεν γινόταν εξάλλου να παίζει στα κόκκινα όλη την σεζόν. Αυτό είναι κάτι που ούτε φτασμένοι σταρ δεν το κάνουν.

Ο Ντόντσιτς έχει ήδη αποδείξει τι μπορεί να κάνει στο ΝΒΑ. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα και στην δημιουργία είναι κάτι σπάνιο για παίκτη στο δικό του μέγεθος και ηλικία. Οι Μάβερικς το γνωρίζουν και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που του έδωσαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων, δίνοντάς του τα ηνία της ομάδας. Τον άφησαν να μάθει από τα λάθη του – γιατί ακόμα και αυτός κάνει λάθη. Και τώρα ελπίζουν ότι τα καλύτερα είναι μπροστά τους.

Με την σεζόν να οδεύει προς το τέλος της, ο Ντόντσιτς έχει μαζέψει κούραση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στιγμές μαγείας. Είναι σίγουρο πως θα έχει κι άλλα μεγάλα παιχνίδια και κάποια άσχημα. Το θέμα όμως πλέον δεν είναι τι θα κάνει μέχρι το τέλος της σεζόν. Το θέμα είναι ήδη η σεζόν 2019/20 και τι θα κάνουν οι Μαβς. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις μοιάζει ανυπόμονος να δημιουργήσει ένα μαγικό δίδυμο με τον Ντόντσιτς. Το μέλλον των Μαβς θα έχει ενδιαφέρον. Και ο Ντόντσιτς είναι ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό.

AP Photo/Tony Gutierrez

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *