Μάχη για το «τρόπαιο» του Κέντρου

Η Φώφη Γεννηματά στο έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στο ΣΕΦ, όπου το κίνημα εξέπεμψε μήνυμα ενότητας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης, με τους τόνους να έχουν ανεβεί στα ύψη, όπως άλλωστε αναμενόταν όσο πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές και εθνικές κάλπες, λαμβάνει η αντιπαράθεση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο πλευρές να μετρούν προσεκτικά την κάθε τους κίνηση στην πολιτική «σκακιέρα».

Η μονομαχία που βρίσκεται εδώ και μήνες σε εξέλιξη με «μήλον της έριδος» τους ψηφοφόρους του Κέντρου οξύνθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσω των –σχεδόν– παράλληλων εκδηλώσεων των δύο κομμάτων και κορυφώθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Η πρώτη φάση της κλιμάκωσης εκφράστηκε μέσω των «αντίρροπων» μηνυμάτων που επιχείρησε να στείλει η κάθε πλευρά, σε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και Γαλάτσι αντιστοίχως, με χρονική διαφορά μιας εβδομάδας.

Από τη μια, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι στο έκτακτο συνέδριο του ΣΕΦ εξέπεμψε μήνυμα ενότητας. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει όλο και περισσότερο στο εγχείρημα της «διεύρυνσης», όπως αυτό εκφράστηκε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Γαλατσίου για την «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά και από την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.

Κοινό παρονομαστή και για τις δύο πλευρές, ωστόσο, αποτελούν οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες. Παράγοντας που δεν αποκλείεται στο τέλος της κούρσας να διαδραματίσει και κομβικό ρόλο στο πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο και στον οποίο η Χαρ. Τρικούπη δείχνει να εκπέμπει ελαφρώς πιο συμπαγή εικόνα.

Οι συζητήσεις για τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ μπορεί να μην έχουν κοπάσει, όμως όλες οι πλευρές στο εσωτερικό του φαίνεται πως δεν θέλουν να παρεκκλίνουν από την κεντρική γραμμή του κόμματος περί αυτόνομης πορείας, τουλάχιστον μέχρι το κρίσιμο δείγμα γραφής που θα προκύψει στις 26 Μαΐου, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αντίθετες απόψεις, και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι «παραφωνίες» έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα.

Κάτι που δεν ισχύει, στον ίδιο βαθμό, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αρκετές –και όχι αμελητέες– είναι οι φωνές από τον πυρήνα του που εκφράζουν σκεπτικισμό για τη στρατηγική της διεύρυνσης, θεωρώντας βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση την απομάκρυνση από την «αμιγώς αριστερή» ταυτότητα της παράταξης.

Η «σπίθα» που οδήγησε στην κορύφωση της κόντρας ήρθε την περασμένη Δευτέρα, με την ανακοίνωση του εισαγγελικού πορίσματος για τη Novartis και το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την υπόθεση με επιδίωξη όχι μόνο να «στοχοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα», αλλά και να «ταυτίσει» πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής με τη Ν.Δ., σε μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα, στοχεύοντας να κερδίσει έδαφος στο κεντροαριστερό ακροατήριο, μέσω της ανάδειξης του αφηγήματος περί «ηθικού πλεονεκτήματος».

Από την πλευρά της, πάντως, η Κουμουνδούρου δεν δείχνει διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της Δικαιοσύνης δεν φαίνεται να δικαιολογούν το γεγονός ότι ο πήχυς είχε τεθεί πολύ ψηλά από την ίδια την κυβέρνηση κατά την εκκίνηση της έρευνας. Το αν η υπόθεση θα λειτουργήσει διασπαστικά ή συσπειρωτικά στο στρατόπεδο του ΚΙΝΑΛ μένει να φανεί στην πράξη.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *