Μαρτίνς – Φερέιρα: H πεντάρα της απόλυσης και το VAR

Μαρτίνς – Φερέιρα: H πεντάρα της απόλυσης και το VAR

Πέδρο Μαρτίνς και Αμπέλ Φερέιρα. Δυο Πορτογάλοι σε ένα ελληνικό πεδίο μάχης. Οι δυο προηγούμενες συναντήσεις των προπονητών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ,η πεντάρα του δεύτερου που προκάλεσε την απόλυση του πρώτου και η διαφωνία τους για το VAR!

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κοντράρονται στο ντέρμπι κορυφής του Γ. Καραϊσκάκης για τη 12η αγωνιστική της Super League 1. Μια μάχη που δεν θα κρίνει το πρωτάθλημα – μένει ένας γύρος ακόμη συν τα playoffs – αλλά σίγουρα θα κρίνει πολλά για την οικονομία του.

Πέδρο Μαρτίνς και Αμπέλ Φερέιρα. Αμπέλ Φερέιρα και Πέδρο Μαρτίνς. Δύο συμπατριώτες σε ένα ξένο πεδίο μάχης. Μια μάχη για την πρώτη θέση με πρωταγωνιστές-"αρχιτέκτονες" δυο γνωστούς.

Γέννημα-θρέμμα του πορτογαλικού Βορρά αμφότεροι – μπορεί να διακρίνει κάποιος τη βαριά προφορά τους στην ομιλία τους, μάλιστα και τα δυο επώνυμα απαντώνται συχνά στο τμήμα αυτό της χώρας – τα χωριά τους δεν απέχουν παρά μόνο 60 χιλιόμετρα.

Αυτή είναι η απόσταση από το Πεναφιέλ του Μαρτίνς μέχρι τη Σάντα Μαρία ντε Φέιρα του Φερέιρα. Ο αστικός μύθος στη χώρα της Ιβηρικής θέλει τη μητρόπολη του Βορρά, το λιμάνι του Πορτο να έλκει ό,τι αξιόλογο υπάρχει σε ποδοσφαιρικό και προπονητικό στην περιοχή.

Ούτε ο Πέδρο, ούτε ο Αμπέλ είχαν κάποιας μορφής συνθήκη εργασίας με την Πόρτο. Φόρεσαν και οι δυο τις φανέλες δυο ίδιων ομάδων, σε διαφορετικές ωστόσο χρονικές περιόδους.

Άλλωστε τους δυο προπονητές χωρίζουν εννιά ηλικιακά έτη (40 και 49 αντίστοιχα). Υπήρξαν ποδοσφαιριστές τόσο της Σπόρτινγκ, όσο και της Γκιμαράες. Και οι δυο!

Η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους δυο φορές σε αντίπαλους πάγκους. Ήταν τη σεζόν 2017/2018. Ο Μαρτίνς προπονητής της Γκιμαράες, ο Φερέιρα της Μπράγκα.

Δεν είναι το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ στο οποίο διακυβεύονται τα πρωτεία της πρωτεύουσας, Λισαβόνας, δεν είναι το Πόρτο – Μπενφίκα, στο οποίο διακυβεύονται τα πρωτεία της χώρας.

Είναι το ντέρμπι του Μίνιο. Κονκισταδόρες (κατακτητές, το παρατσούκλι της Βιτόρια) και αρσεναλίστας (παρατσούκλι της Μπράγκα) μάχονται για το ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή. Στον "κήπο της Πορτογαλίας" όπως αναφέρεται σε ανθολογία της λογοτεχνίας της χώρας.

ΔΥΟ ΣΤΑ ΔΥΟ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει δυο νίκες στα ισάριθμα ματς με αντίπαλο τον Πέδρο Μαρτίνς. Η Μπράγκα νίκησε τη Βιτόρια τόσο στο Μουνισιπάλ της πόλης, όσο και στο Αφόνσο Ενρίκες της Γκιμαράες.

Τα ματς μεταξύ των δυο ομάδων διεξήχθησαν για την 6η και 23η αγωνιστική αντίστοιχη της Primeira Liga. Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις καλές πορείες της Γκιμαράες επί Μαρτίνς, η Μπράγκα τα τελευταία χρόνια θεωρείται παραδοσιακά η τέταρτη δύναμη – πίσω από τις τρεις παραδοσιακές – της Πορτογαλίας.

ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Ο ΧΑΣΑΝ

Η πρώτη συνάντηση των δυο προπονητών έγινε στο Εστάδιο Μουνισιπάλ της Μπράγκα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου.

Οι αρσεναλίστας πήραν τη νίκη με 2-1. Όλα τα γκολ στο πρώτο ημίχρονο! Ο Παουλίνιο με κεφαλιά άνοιξε το σκορ στο 23ο λεπτό. Ο Ραφίνιο ισοφάρισε για την Γκιμαράες στο 37ο, αλλά οι γηπεδούχοι πήγαν με προβάδισμα στ' αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Το σκορ, όπως έμελλε ν' αποδειχθεί ήταν και τελικό. Το διαμόρφωσε ένας παίκτης που μελλοντικά θα συνεργαζόταν με τον Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.

Ο Αιγύπτιος φορ, Αχμέντ Χασάν, με κεφαλιά μέσα από την περιοχή χάρισε τη νίκη στην Μπράγκα και τον Αμπέλ Φερέιρα.

Ο Φερέιρα έπαιξε με 4-4-2 και δυο αμυντικούς μέσους, ο Μαρτίνς με 4-2-3-1. Με εξαίρεση την πρώτη τους αλλαγή – η Γκιμαράες την έκανε με την έναρξη του πρώτου ημιχρόνου, η Μπράγκα στο 65 – οι άλλες δυο (δεύτερη και τρίτη) έγιναν στο ίδιο πάνω-κάτω χρονικό σημείο από τους δυο προπονητές.

Ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ φρόντισε να κλειδώσει το ματς, βγάζοντας επιθετικούς (Παουλίνιο, Χασάν) και περνώντας κεντρικούς μέσους (Φρανσέρζιο, Σάντας), ο νυν του Ολυμπιακού, άλλαξε το σχήμα, πήγε σε 4-4-2 ενώ στην τελευταία του αλλαγή στο 87' έβγαλε αριστερό μπακ (Κονάν) για να περάσει επιθετικό (Ραφαέλ Μαρτίνς).

Η ΠΕΝΤΑΡΑ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Η 23η αγωνιστική έφερε τους δυο μονομάχους της Κυριακής αντίπαλους στο Γκιμαράες. Η Μπράγκα πέρασε με επιβλητική πεντάρα (0-5) απο το Αφόνσο Ενρίκε!

Πρωταγωνιστές για την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα οι Αχμέντ Χασάν, Ουίλσον Εντουάρντο και Ρικάρδο Εσγκάιο. Ο πρώτος είχε ένα γκολ και μία ασίστ, ο δεύτερος ένα γκολ και μία ασίστ και ο τρίτος ένα γκολ και δυο ασίστ.

Τα άλλα δυο τέρματα ήλθαν από Ντιέγκο Σόουζα και Νίκολα Βούκτσεβιτς. Μάλιστα ο Αιγύπτιος πρώην φορ του Ολυμπιακού δεν ήταν βασικός.

Πέρασε στο 18ο λεπτό ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του τραυματίας Ντιέγκο Σόουζα, ο οποίος είχε προλάβει ν' ανοίξει το σκορ πριν αποχωρήσει. Είναι ίσως η χειρότερη προπονητική εμπειρία στην καριέρα του Πέδρο Μαρτίνς δεδομένης της έκτασης που πήρε το σκορ, αλλά και της δυναμικότητας των δυο ομάδων.

Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αυτό το ματς ήταν και το τελευταίο του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο της Γκιμαράες. Την επόμενη ημέρα του ντέρμπι του Μίνιο απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 ο πρόεδρος της Γκιμαράες, Ζούλιο Μέντες, ανακοίνωσε την απόλυσή του.

Ίσως η κρίση στα ενδότερα της ομάδας να ήταν υφέρπουσα, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε δρόμος κοινός για τους δυο.

ΤΟ VAR ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Δυο ημέρες πριν το ματς στο Γκιμαράες ο Πέδρο Μαρτίνς είχε εκφράσει ανοικτά τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο χρήσης του VAR στην Primeira Liga και είχε υποστηρίξει ότι η ομάδα του αδικείται από ορισμένες αποφάσεις.

"Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Αλλά, εάν υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται με την εξέταση του VAR κάθε εβδομάδα, η μεταχείριση θα πρέπει να είναι η ίδια. Εκτός από την Γκιμαράες, το νιώθουν κι άλλες ομάδες αυτό", είχε υποστηρίξει ο Μαρτίνς για φάση στο ματς με τη Μορεϊρένσε.

Στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του ματς, ο Αμπέλ Φερέιρα είχε προσπαθήσει να διαχωρίσει τη θέση του: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση σε αυτό το απαιτητικό επίπεδο. Ξέρουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Πιστεύω ότι ο διαιτητής θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Θα κάνει τη δουλειά του και θα εάν χρειαστεί να πάει στο VAR θα φέρει εις πέρας την αποστολή του".

Photo credits: Eurokinissi

sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *