Μετά μία δεκαετία ολοκληρώθηκε το υβριδικό πάρκο της Ικαρίας

Η ΔΕΗ τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος παραδίδοντας το έργο στους κατοίκους του νησιού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με την παράδοση του περίφημου υβριδικού πάρκου της Ικαρίας στους κατοίκους του νησιού, η ΔΕΗ τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το ΝΑΕΡΑ είναι το δεύτερο πρωτοποριακό υβριδικό έργο στην Ευρώπη και η ιστορία του θυμίζει πραγματικά γεφύρι της Αρτας. Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία του υβριδικού Ικαρίας γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην Δήμου Ραχών και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, η οποία και εκπόνησε την οριστική μελέτη. Ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε τελικά στις αρχές του 2006 και η κατασκευή του ανατέθηκε στην εταιρεία ΕΝΕΤ Α..Ε. τον Ιούλιο του 2007. Η τελετή θεμελίωσης έγινε το 2008 αλλά οι ουσιαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009, με προοπτική ολοκλήρωσης αρχικά το 2010 και αργότερα το 2012. Το έργο ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 23 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2012 είχε αναθεωρηθεί στα 40 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2012 και ύστερα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), το έργο της Ικαρίας απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να ξεμείνει από χρηματοδότηση και να «κολλήσει». Τον Ιούλιο του 2014 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να διοχετεύσει χρήματα στο έργο της Ικαρίας και να επανεκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του.

Πέρασε έτσι πάνω από μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί και για να τεθεί σε λειτουργία, με τον προϋπολογισμό στο μεταξύ να έχει εκτοξευθεί από τα 23 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο που η ΔΕΗ σχεδίαζε πρώτο υβριδικό ενεργειακό έργο, το υβριδικό της Ικαρίας, η Ισπανία σχεδίαζε ένα αντίστοιχο έργο στο Ελ Ιέρο, το μικρότερο και πιο απομακρυσμένο νησί των Καναρίων Νήσων. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, με περίπου δύο χρόνια καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το υβριδικό της Ικαρίας, στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας, συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το ΝΑΕΡΑ υπολογίζεται ότι θα παράγει συνολική καθαρή ενέργεια της τάξεως των 9,8 GWh/έτος, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, το πρωτοπόρο περιβαλλοντικά έργο της Ικαρίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να σημάνει νέες προοπτικές στον ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *