Μετατροπή επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική προτείνει το ΙΟΒΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια νέα πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με μεταφορά μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, παρουσίασε ο γενικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ και καθηγητής στο ΟΠΑ Νίκος Βέττας, σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Με βασικό επιχείρημα ότι, παρά τις τελευταίες σημαντικές παρεμβάσεις, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει εξαιρετικά δαπανηρό, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και απαιτεί πολύ υψηλή κρατική χρηματοδότηση, ο κ. Βέττας παρουσίασε μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη», που ο ίδιος χαρακτήρισε λιγότερο ριζική από άλλες που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς, αλλά με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος και ευκολότερη εφαρμογή.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει διατήρηση του διανεμητικού Α΄ πυλώνα της κύριας ασφάλισης, κατάργηση των εισφορών για την υφιστάμενη επικουρική διανεμητικού χαρακτήρα και δημιουργία νέας επικουρικής ασφάλισης που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά (Β΄ πυλώνας). Για τους μισθωτούς, η νέου τύπου επικουρική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική, ενώ για αγρότες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολουμένους προαιρετική (σήμερα δεν έχουν στην πλειονότητά τους επικουρική ασφάλιση). Οι εισφορές ορίζονται αφορολόγητες στο 6% (3% ο εργαζόμενος και 3% ο εργοδότης). Τίθεται όμως κατώφλι στις εισφορές της νέας επικουρικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, αποδίδονται μόνο στο τμήμα των μεικτών αποδοχών που υπερβαίνουν τον κατώτατο μισθό. Με αυτόν τον τρόπο, το πραγματικό (effective) επίπεδο εισφορών ορίζεται κατά μέσον όρο γύρω στο 3%. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κατώφλι στις ασφαλιστέες αποδοχές εισάγεται επειδή ο Α΄ πυλώνας προσφέρει ικανοποιητικά ποσοστά αναπλήρωσης για το χαμηλότερο τμήμα των αποδοχών (93% αναπλήρωση για 35 έτη ασφάλισης και μέσο μισθό 650 ευρώ). Παράλληλα, προτείνεται η επαναφορά φορολογικών κινήτρων για την προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση (Γ΄ πυλώνας).

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η κύρια σύνταξη θα εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για χαμηλά εισοδήματα (έως 650 ευρώ), ενώ θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων στους σημερινούς δικαιούχους. Μάλιστα, θα μειωθεί σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, θα δημιουργηθεί εθνική αποταμίευση, θα υπάρξει παραγωγικότερη αξιοποίηση των ατομικών εισφορών των ασφαλισμένων και μακροχρόνια θα μειωθεί το δημοσιονομικό βάρος χρηματοδότησης του συστήματος.

Βέβαια, η νέα πρόταση οδηγεί σε ένα δημοσιονομικό κενό που ενδέχεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια, που αφορά την ανάγκη κάλυψης των παροχών της παλιάς επικουρικής. Μάλιστα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι κατά την πρώτη 5ετία εφαρμογής της το μέσο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος θα είναι της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ, που ενδεχομένως να είναι κοινωνικά και δημοσιονομικά μη διαχειρίσιμο…

Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Βέττα, το κόστος μετάβασης της συγκεκριμένης πρότασης βαίνει μειούμενο στον χρόνο και σίγουρα είναι μικρότερο από τα πολύ σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, μια μείωση των εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 70.000 θέσεις εργασίας κατ’ έτος, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων κατά 0,9%-1,8%, μείωση του φόρου συμμετοχής στην αγορά εργασίας (PTR) κατά 3 π.μ. αλλά και αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσον όρο 4,4 δισ. τον χρόνο και σωρευτικά 200 δισ. ευρώ σε 43 έτη.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των Θεόδωρου Φέσσα, προέδρου ΣΕΒ, Γιάννη Ρέτσου, προέδρου ΣΕΤΕ, Νίκου Βέττα, γενικού διευθυντή ΙΟΒΕ και του προέδρου της ΕΑΕΕ Αλεξάνδρου Σαρρηγεωργίου. Χωρίς κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες, το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, επεσήμανε ο κ. Φέσσας, ενώ ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε πως η λειτουργία του Β΄ και του Γ΄ πυλώνα είναι αναγκαία για την ικανοποιητική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σημείωσε πως η ασφαλιστική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συνεισφέρει ουσιαστικά σε μια τέτοια λύση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος πήρε σαφείς αποστάσεις από την πρόταση του ΙΟΒΕ, εκτιμώντας πως η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα μπορούσε να επιφέρει ολέθριες μεταβολές στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σταδιακή μετάβαση στο σύστημα τριών πυλώνων, δεσμεύθηκε πως δεν θα μειωθούν οι υπάρχουσες συντάξεις και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιβαρύνονται υπέρμετρα. Τέλος, ο γραμματέας του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα 30 χρόνια το πρόβλημα του δημογραφικού παραγνωρίστηκε και τάχθηκες υπέρ της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου διότι απέτυχε.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *