ΜΕΤΡΟ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ, ΤΡΑΜ Γκάζι στα κέρδη, φρένο στους λαθρεπιβάτες

assets_LARGE_t_420_54393836Σε τροχιά κερδοφορίας βρίσκονται οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), καθώς σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ η τόνωση της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής οδήγησαν σε αύξηση της κερδοφορίας κατά 109% στο επτάμηνο!

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν λαμβάνει πλέον κρατική επιδότηση, το συνολικό ποσό της οποίας διοχετεύεται στα οδικά μέσα, δηλαδή λεωφορεία και τρόλεϊ.
Οπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο, οι μετακινήσεις με τα μέσα σταθερής τροχιάς ξεπέρασαν τα 162,5 εκατομμύρια, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 157,8 εκατομμύρια.
Αντίστοιχα αυξημένα ήταν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε λαθρεπιβάτες με την άξια τους να φτάνει τα 3,6 εκατομμύρια έναντι 2,6 εκατομμυρίων πέρυσι. Συνολικά καταλογίστηκαν 43,2% περισσότερα πρόστιμα από το επτάμηνο του 2013.
Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας έφτασε τα 12,1 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,8 εκατομμυρίων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η αύξηση αυτή μάλιστα επιτεύχθηκε, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση, μεταβολή στις τιμές των εισιτηρίων ή περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους.
Eσοδα
Τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών ξεπέρασαν τα 76,6 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη συμβολή στα έσοδα είχαν τα εισιτήρια (48,9%). Ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα είναι ενδεικτικοί για τα οικονομικά των συγκοινωνιακών εταιρειών, λόγω της μείωσης της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου στο 1,20 από 1,40 και της διάρκειάς τους από τα 90 στα 70 λεπτά.
Αναμένεται, πάντως, στροφή του επιβατικού κοινού στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και κυρίως στη μηνιαία κάρτα, η τιμή της οποίας έπεσε στα 30 ευρώ αντί για 45 που κόστιζε μέχρι τώρα επιτρέποντας ουσιαστικά τη μετακίνηση με 1 ευρώ την ημέρα.
Την ίδια στιγμή αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες της εταιρείας για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου βεβαιώθηκαν 49.591 παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα αξίας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόστιμα
Ο αριθμός των προστίμων φέτος ήταν αυξημένος κατά 43,2%, ενώ από την πληρωμή τους στα ταμεία της εταιρείας εισήλθε 1 εκατομμύριο ευρώ παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι.
Παράλληλα ελαφρώς ενισχυμένα ήταν και τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση συρμών, σταθμών, τις μισθώσεις ΑΤΜ και καταστημάτων αλλά και τις υπόλοιπες προωθητικές ενέργειες που απέφεραν στην εταιρεία σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΣΤΑΣΥ αποδεικνύουν ότι μια δημόσια επιχείρηση μπορεί με εξορθολογισμένη διαχείριση στον τρόπο λειτουργίας της, να πετύχει κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα και να λειτουργεί επιτυχώς χωρίς κρατική χρηματοδότηση σε τομείς που παγίως και παραδοσιακά επιδοτούνται στην Ευρώπη, καθώς η συνήθης κρατική ενίσχυση σε ευρωπαϊκά συστήματα αστικών συγκοινωνιών ανέρχεται στο 30%-40% των λειτουργικών τους δαπανών» δήλωσε με αφορμή τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νίκος Παπαθανάσης.

πηγη http://www.ethnos.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *