Μητσοτάκης καλεί ΕΛΚ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΚ μαζί με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Κ. Καραμανλής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πολύ με τον κάθε Ορμπαν», είχε πει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο λαϊκισμός έχει παντού το ίδιο πρόσωπο και δεν είναι μόνο δεξιός ή αριστερός. Το επαναλαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς στην επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, με την οποία ζητεί, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών, την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz στο ΕΛΚ, καθώς στέκεται ιδιαίτερα στα πλήγματα στη δημοκρατία και σε θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές με αιχμή τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ.

«Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του, τονίζοντας ότι «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε» και ζητώντας να σταλεί ένα μήνυμα ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι πλέον ανεκτή.

Το προσφυγικό

Στην πολυσέλιδη, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει ιδιαίτερη μνεία στη στάση του κ. Ορμπαν στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών». «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε. στις μεθοριακές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη έχει διπλή στόχευση. Εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη και την εμπέδωση της εικόνας του ιδίου και της Ν.Δ. ως μιας φιλοευρωπαϊκής και μετριοπαθούς δύναμης στην οικογένεια του ΕΛΚ που αναζητεί αντίβαρα, αλλά και τη στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, καθώς αποτελεί ράπισμα στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ακροδεξιάς Ν.Δ.».

Στο μεταρρυθμιστικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, έκανε ειδική μνεία η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΚ μαζί με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Κ. Καραμανλής. Θύμισε ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ άρχισε την καμπάνια του για τις ευρωεκλογές από την Αθήνα και συνεχάρη τον πρόεδρο της Ν.Δ. για την ηγεσία του, καθώς, όπως είπε, «έχετε παρουσιάσει μια πραγματιστική και τολμηρή ατζέντα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, που αποτελεί παράδειγμα για την οικογένεια του ΕΛΚ, και είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη». Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη ζει την άνοδο του αριστερόστροφου και δεξιόστροφου λαϊκισμού που έχει στόχο να διαλύσει την Ε.Ε. και ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δεσμευθεί στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής άμυνας και να αποκτήσει μια συνεκτική εξωτερική πολιτική.

Αναφερόμενος στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από την προσφυγική κρίση και πρέπει να είναι στην πρώτη θέση της συζήτησης για την ασφάλεια των συνόρων, αφήνοντας αιχμές ότι δεν είναι αρκετά ενεργή στη σχετική συζήτηση.

Νέες υποψηφιότητες για Ευρωβουλή

Πρόσωπα που έχουν θητεύσει στη Βουλή (όπως ο Βασίλης Μιχαλολιάκος) και στην Ευρωβουλή (όπως η Νίκη Τζαβέλλα και ο Μανώλης Μαυρομάτης), στελέχη με πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα, στην Αυτοδιοίκηση και στο επιχειρείν και ανθρώπους που έχουν διακριθεί στον τομέα τους, όπως ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης και η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα 12 υποψηφίων ευρωβουλευτών που ανακοίνωσε η Ν.Δ.

Μεταξύ των υποψηφίων, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δικηγόρος Γιάννης Ανδρουλάκης, η φιλόλογος και στέλεχος του Μητρώου Στελεχών Τόνια Αράχωβα, ο επιχειρηματίας Αγης Βερούτης, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκος Γιαννής, η οινοπαραγωγός Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants Γιώργος Ξηραδάκης.

Σημειώνεται ότι όπως αποτυπώθηκε και με την ανακοίνωση των 15 πρώτων υποψηφίων που προηγήθηκαν, η εκπροσώπηση προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα χώρων. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τους 15 που είχαν ήδη ανακοινωθεί και τους επτά νυν ευρωβουλευτές και βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής της λίστας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχουν συμπληρωθεί οι 34 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Απομένει στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές η ανακοίνωση οκτώ ακόμη ονομάτων.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *