Μουτζτάμπα Ραχμάν: Θετική εξέλιξη για Ελλάδα, Ευρώπη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επειτα από τρία χρόνια αναμονής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επιτέλους πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, επικράτησε πανηγυρικά στις εκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας μία ευρεία και άνετη πλειοψηφία.

Παρότι το μέγεθος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας είναι συνέπεια του εκλογικού συστήματος της χώρας, που ευνοεί σημαντικά το πρώτο κόμμα στην κατανομή των εδρών, η νίκη της είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του διαθέτουν μία πολύ ισχυρή εντολή για να κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια. Και παρότι μέχρι πρότινος ο Μητσοτάκης θεωρείτο η φιλελεύθερη εξαίρεση σε ένα κόμμα όπου κυριαρχούσαν οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές, είναι πλέον ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Ν.Δ. Η άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε, επιπλέον, του δίνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας στη διαχείριση τυχόν εσωκομματικών διαφωνιών στο μέλλον.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας –χωρίς να είναι ιδιαίτερα λεπτομερές– έδινε προτεραιότητα στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Η Ελλάδα είχε ουσιαστικά αποκλειστεί από τις αγορές στα χρόνια της δεκαετούς της κρίσης, που περιελάμβανε τρία προγράμματα διάσωσης, την αναδιάρθρωση του χρέους της και την επιβολή capital controls.

Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές της Κυριακής, ωστόσο, θα ήταν λάθος να τον ξεγράψουμε. Το ποσοστό που συγκέντρωσε – 31,5%– δεν αποτελεί συντριπτική ήττα και εδραιώνει τη θέση του Τσίπρα ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση. Εκτός κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να επιστρέψει στις πιο ριζοσπαστικές του καταβολές και –κατ’ ελάχιστον– σε μία ηχηρή αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης της οικονομίας θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αντιστάσεις. Το χειρότερο σενάριο θα είναι η επιστροφή στις διαδηλώσεις και στις ταραχές που χαρακτήρισαν την περίοδο πριν από το 2015.

Οι πρώτες εβδομάδες, συνεπώς, θα είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό του ύφους της νέας κυβέρνησης. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής είναι καλά νέα για την Ελλάδα, τους πιστωτές της και τους επενδυτές.

* Ο κ. Μουτζτάμπα Ραχμάν είναι επικεφαλής Ευρώπης της εταιρείας πολιτικής συμβουλευτικής Eurasia Group.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *