Μπαταρία με υλικά από θαλασσινό νερό σχεδιάζει η ΙΒΜ

Μπαταρία με υλικά από θαλασσινό νερό σχεδιάζει η ΙΒΜ

REUTERS/RICK WILKING

Η ΙΒΜ ανέφερε την Τετάρτη πως δημιούργησε ένα σχέδιο μπαταρίας το οποίο χρησιμοποιεί υλικά που εξάγονται από το θαλασσινό νερό και δεν χρειάζεται κοβάλτιο, καθώς εντείνεται η «κούρσα» την εύρεση εναλλακτικών πηγών του σπανίου αυτού μετάλλου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την ερευνητική πτέρυγα της Mercedes- Benz, τον προμηθευτή ηλεκτρολυτών μπαταριών Central Glass και την κατασκευάστρια μπαταριών Sidus για την εμπορική αξιοποίηση του νέου αυτού σχεδίου.

«Ο στόχος είναι μέσα σε ένα χρόνο περίπου να έχουμε το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο (της μπαταρίας)» είπε ο Τζεφ Βέλσερ, αντιπρόεδρος της IBM Research. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η εταιρεία ίσως να μην κατασκευάσει εν τέλει κάποιο προϊόν με βάση αυτό το σχέδιο.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα καθώς κορυφαίοι κατασκευαστές μπαταριών ανά τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και καθώς η άνοδος της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων αναμένεται να προκαλέσει ελλείψεις του ορυκτού, που βρίσκεται κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με την ΙΒΜ, η τεχνολογία αυτή έχει αποδειχθεί πως είναι καλύτερη από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου από άποψης κόστους, χρόνου φόρτισης και ενεργειακών επιδόσεων.

Η εταιρεία επίσης είπε πως συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για κβαντικούς υπολογιστές, αναπτύσσοντας την πρώτη πρακτική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ένα IBM Q System One- το σύστημα κβαντικού υπολογιστή της εταιρείας που έχει σχεδιαστεί για επιστημονική χρήση- θα αποσταλεί σε εγκαταστάσεις της ΙΒΜ στην Ιαπωνία. Σημειώνεται πως η ΙΒΜ επιδίδεται σε έναν αγώνα με τη Google και τη Microsoft για την εμπορική αξιοποίηση της κβαντικής τεχνολογίας- κάτι που θα άνοιγε νέους δρόμους σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η χημεία κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *