Μπ. Κερέ: Κάποιοι ήθελαν να διώξει η ΕΚΤ την Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θεωρεί ως ένα από τα πεπραγμένα της θητείας του για τα οποία είναι υπερήφανος ο Μπενουά Κερέ, όπως δήλωσε στην τελευταία συνέντευξή του από τη θέση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

Ο κ. Κερέ παρέθεσε χθες αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη, όπου παρευρέθησαν από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος. Στη συνέντευξή του επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε αποκαλύψει ο Μάριο Ντράγκι λίγο πριν από την πρόσφατη, δική του αποχώρηση από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ: ότι «υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά αντισταθήκαμε». Ο κ. Ντράγκι είχε πει σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πως ουδέποτε η ΕΚΤ θέλησε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και ότι απέκρουσε μάλιστα και πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από υπουργό του Eurogroup.

Ο κ. Κερέ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενο» το επεισόδιο της Ελλάδας, επικαλούμενος, μάλιστα, και το φιλμ του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο». Υποστήριξε, όμως, ότι «όταν η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στη χρεοκοπία, διασφαλίσαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών –οι οποίες είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές και τους καταθέτες τους, ύστερα από μια φυγή κεφαλαίων– ενώ ταυτόχρονα σεβαστήκαμε την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η βοήθεια στην Ελλάδα έπρεπε να είναι υπό όρους. Οι δράσεις μας τελικά επέτρεψαν στην Ελλάδα να μείνει στο ευρώ». Από την άλλη πλευρά, αναγνώρισε οτι οι όροι χορήγησης της βοήθειας στα κράτη της Ευρωζώνης που μπήκαν σε πρόγραμμα ήταν υπερβολικά επώδυνοι και πολιτικά τοξικοί. «Ενώ είναι γεγονός ότι τα κράτη-μέλη έκαναν το καθήκον τους προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, το έκαναν υπό όρους που είχαν υπερβολικό κόστος ή ακόμη και τοξικούς, σε πολιτικό επίπεδο. Τα προγράμματα προσαρμογής προκάλεσαν τεράστιες εντάσεις και πικρία».

Πρόταση για μια νέα αρχή

Πρόσθεσε, πάντως, ότι σε ενώσεις όπως η Ευρωζώνη πρέπει να υπάρχουν και να γίνονται σεβαστοί κανόνες, και στο πλαίσιο αυτό θα βοηθήσει η δημιουργία μιας Αρχής υπεύθυνης για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα εκφράζει το κοινό συμφέρον, θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις και θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *