Μυστήριο για τους επιστήμονες το έμβρυο που «κρυβόταν» επί 336 χρόνια στο φέρετρο επισκόπου της Σουηδίας! (βίντεο)

Για περίπου 350 χρόνια ο Επίσκοπος Peder Winstrup αναπαυόταν στο φέρετρό του στην κρύπτη ενός μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού στην περιοχή Lund της Σουηδίας…και όλα αυτά τα χρόνια χρόνια έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό.
Η σορός του άνδρα, ο οποίος απεβίωσε πριν από 336 χρόνια είχε ταφεί μαζί με ένα έμβρυο το οποίο εκτιμάται πως ήρθε στον κόσμο αρκετούς μήνες νωρίτερα- πιθανότατα κατά τον 5ο μήνα κυήσεως. Το μικροσκοπικό σώμα ήταν επιμελώς κρυμμένο μέσα στο φέρετρο του Επισκόπου και κάτω από τα πόδια του.
Η αποκάλυψη ήρθε στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας με τους συμμετέχοντες σε αυτή να ευελπιστούν αρχικά να συλλέξουν πληροφορίες για την ζωή του Winstrup αλλά και την κοινωνική ζωή στη Σουηδία γενικότερα κατά τον 17ο αιώνα.

Η έκπληξη των επιστημόνων
Η πρώτη θετική έκπληξη για τους επιστήμονες ήταν πως η σορός του Επισκόπου αποδείχθηκε πως είναι από τις πλέον καλά διατηρημένες από την εποχή του 17ου αιώνα. Στο πλαίσιο των μελετών τους ξεκίνησαν την εκπόνηση αξονικών τομογραφιών- για να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων- και τότε ήρθε η δεύτερη και μεγαλύτερη έκπληξη.
«Εκ των βασικότερων αποκαλύψεων…ήταν πως ο Winstrap δεν ήταν μόνος στο φέρετρο. Στην πραγματικότητα είχε παρέα, ένα μικρό παιδί, ένα έμβρυο πέντε με έξι μηνών το οποίο ήταν ηθελημένα κρυμμένο κάτω από τα πόδια του, στον πάτο του φέρετρου. Ίσως λοιπόν να υπάρχει κάποια σχέση», σχολίασε στον Guardian ο Per Karsten, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Lund.

Το επικρατέστερο σενάριο
Το δε φέρετρο που βρίσκεται σε ειδική κρύπτη στον καθεδρικό ναό της περιοχής, είχε ανοιχτεί αρκετές φορές και στο παρελθόν και μάλιστα υπάρχουν και ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν περίπου έναν αιώνα πριν. Σε όλες φαίνεται πόσο καλά έχει διατηρηθεί η σορός του Επισκόπου, με όλα τα ρούχα του να βρίσκονται σε πολύ κατάσταση ενώ το γενειοφόρο πρόσωπό του αν και προφανώς αλλοιωμένο συνέχιζε να είναι αναγνωρίσιμο(σ.σ. συγκρινόταν πάντα με πορτρέτο του Επισκόπου το οποίο φιλοτεχνήθηκε όσο ήταν εν ζωή).

Ωστόσο το έμβρυο δεν είχε εντοπιστεί όπως επίσης είχε διαφύγει και σε μεταγενέστερους ερευνητές που είχαν εξετάσει τη σορό.
Τώρα, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε εξετάσεις DNA με συγκρίνοντας το γενετικό υλικό του Επισκόπου και του εμβρύου αν και ο Karsten έχει ήδη αναπτύξει μια πρώτη πιθανή θεωρία. Φαίνεται να εκτιμά πως το έμβρυο- το οποίο ήρθε στον κόσμο πρόωρα- ήταν ο καρπός κάποιας παράνομης σχέσης και ως εκ τούτου δεν επιτρεπόταν να ταφεί σε καθαγιασμένο έδαφος. Έτσι κάποιος άδραξε την ευκαιρία δηλ. της κηδείας του Επισκόπου και έτσι του χάρισε μια χριστιανική νεκρώσιμη ακολουθία και ταφή.
Το παράδοξο της διατήρησης της σορού
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Επίσκοπος Winstap ήταν διακεκριμένος- στην εποχή του- επιστήμονας, συλλέκτης, θεολόγος και αρχιτέκτονας αλλά και ιδρυτής του Πανεπιστημίου Lund το οποίο σήμερα είναι ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.
Η κατάσταση της υγείας του πάντως όπως αναφέρεται και στον Independent, και μαρτυρούν τα επιστημονικά ευρήματα, δεν ήταν πολύ καλή. Παρουσίαζε σημάδια προχωρημένης αρθρίτιδας, είχε πέτρες στο νεφρό, προβλήματα στην χοληδόχο κύστη και όπως σχολιάζει η οστεολόγος της ερευνητικής ομάδας, σίγουρα κατανάλωνε τροφές πολύ πλούσιες σε λιπαρά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει εντυπωσιάσει τους επιστήμονες είναι η εκπληκτική διατήρηση της σορού παρά το γεγονός πως δεν έχει ταριχευτεί. Το σώμα αφυδατώθηκε κανονικά χωρίς να αφαιρεθούν εσωτερικά όργανα. Στη συνέχεια η σορός τοποθετήθηκε πάνω σε ένα στρώμα το οποίο ήταν «γεμισμένο» με ποικιλία βοτάνων και σε ένα μαξιλάρι από λυκίσκο τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες όχι μόνο βοήθησαν να καλυφθεί η μυρωδιά αλλά και να διατηρηθεί η σορός.
Labels Αποκαλύψεις, Μυστήρια, Ξυπνήστε Ρε Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *