Μύθοι και αλήθειες για τον πόνο στον αυχένα

1Πρόσφατη έρευνα η οποία έγινε από τους επιστήμονες της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης (AOA), διαπίστωσε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών έχουν αυχενικό πόνο και δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό, διότι απλά πιστεύουν στο μύθο ότι είναι απολύτως φυσιολογικός λόγω του ότι μεγαλώνουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ένας στους δύο αμερικανούς πολίτες πιστεύει ότι ο αυχενικός πόνος είναι μέρος της ζωής, ενώ το 41% πιστεύει ότι ο πόνος είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, ο αυχενικός πόνος δεν κάνει διακρίσεις καθώς επηρεάζει οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 65% των Αμερικανών, στις ηλικίες 18-34 ετών, είχαν βιώσει οι ίδιοι ή κάποιο άτομο της οικογένεια τους χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια του 2016.

Παρόλα αυτά, η έρευνα κατέδειξε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι θετικοί ως προς το να κάνουν κάτι για να αποφύγουν αυτούς τους πόνους, αφού το 60% των ερωτηθέντων για το αν θα έκανε κάποιες ενέργειες να βελτιωθεί η κατάσταση του, απάντησε ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πήγαινε σε γιατρό. Ενώ, πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν θα έπαιρνε τα φάρμακα που θα τους συνταγογραφούσε ο γιατρός για τον πόνο, υπό το φόβο ενός πιθανού εθισμού σε αυτά.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς επισημαίνει, ότι ο αυχενικός πόνος αποτελεί την 3η αιτία χρόνιου πόσου παγκοσμίως και μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς λόγους, όμως η αλήθεια είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όπως αναφέρει ο κ. Κακαβάς για την αντιμετώπιση του χρόνιου αυχενικού πόνου μπορεί κάθε άτομο να ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές προκειμένου να ανακουφιστεί.

Για παράδειγμα πρέπει να φροντίζει να έχει σε όρθια θέση και ευθυγραμισμένη την πλάτη του έτσι ώστε, οι μύες να κρατήσουν το κεφάλι στη σωστή θέση.

Έτσι λοιπόν, όταν είστε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση, βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι είναι σε ευθεία γραμμή με τους γοφούς και τα αυτιά σε ευθεία γραμμή με τους ώμους.

Επιπροσθέτως, όπως λέει, υπάρχουν δύο πολύ απλές ασκήσεις που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο στον αυχένα, αρκεί να εκτελεστούν με αργές και απαλές κινήσεις προς αποφυγή τραυματισμού. Ξεκινήστε κλίνοντας το κεφάλι από αριστερά προς τα δεξιά παραμένοντας για 20 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το χέρι σας πάνω στο κεφάλι σας και τεντώστε το λαιμό προς τον κάθε ώμο. Εάν αισθάνεστε αυξημένο πόνο ή μούδιασμα, σταματήστε την άσκηση.

Μία ακόμα συμβουλή είναι η ανακούφιση των πόνων με την τοποθέτηση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων στον αυχένα. Μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά και να εφαρμόσετε μια θερμή ή μια κρύα κομπρέσα για περίπου 10 έως 20 λεπτά τη φορά, τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα. Η ζέστη προσφέρει χαλάρωση των μυών, ενώ το κρύο ανακουφίζει από τον πόνο.

Κλείνοντας, ο κ. Κακαβάς επισημαίνει ότι αν κάποιος νιώθει ότι αυτές οι πρακτικές δεν αποφέρουν και δεν τον ανακουφίζουν από τους πόνους, τότε καλό θα είναι να αποταθεί σε κάποιο ειδικό προκειμένου να του δώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Όπως λέει, υπάρχει λύση για τον αυχενικό πόνο με νέες τεχνικές αρκεί να αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να πονάμε χωρίς να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *